Beschermde bomen toch gekapt

HET HOGELAND – Op de zogenaamde Warringa-locatie aan de Kerkstraat te Winsum is de aannemer bezig met grondwerkzaamheden. Er worden op deze plek drie woongebouwen met vijftien appartementen gerealiseerd. Door de deze nieuwbouw wordt een potentiële rotte kies voorkomen*, aldus de gemeente. Dat gold zeker niet voor de prachtige bomen die de locatie sierden, met name de lindeboom was in het voorjaar een lust voor het oog.

Vragen in de raad

Er was op politiek niveau aandacht en bezorgdheid over het welzijn van de bomen. De PvdA stelde vragen tijdens een raadsvergadering en kreeg van wethouder De Vries de verzekering dat de vier bomen behouden zouden worden.

Op 20 januari 2021 verzekerde wethouder De Vries nogmaals, nu op vragen van raadslid Linda Visser van Lokaal Sociaal, dat alle bomen op de  Warringa-locatie beschermd waren. (zie filmpje)

Kettingzaag

Afgelopen week was er op de bouwplaats toch ineens het geronk van een kettingzaag te horen. Op social media werd geschokt en boos gereageerd op het kappen van de linde en het fors terugsnoeien van een plataan.

Witrot in linde

Omroep Het Hogeland vroeg opheldering bij de gemeente en kreeg het volgende antwoord: ‘Onderzoek door een externe deskundige wees uit dat één van de bomen, een linde, door schimmel (‘witrot’) is aangetast. De stam van de boom is dusdanig aangetast dat de linde een gevaar kan gaan vormen. Bij harde wind zou hij kunnen omwaaien. Voor de noodzakelijke kap is een vergunning aangevraagd. Die is op 30 december vorig jaar gepubliceerd. Voor de gekapte linde komt een andere boom terug. In verband met de bouw moest de plataan worden gesnoeid.’

Publicatie

Op de site MijnOverheid staat onder de kop ‘Vergunningaanvragen en -besluiten (uit gemeentenieuws 30 december 2020)’ Winsum • Het kappen van een linde, Kerkstraat 19 (18-12-2020)

Antwoorden wethouder De Vries

Het is dus duidelijk dat er een aanvraag is gedaan en 6 weken na publicatie op 30 december (bezwaartermijn) de vergunning om de linde te kappen definitief is geworden, maar hoe kan wethouder De Vries dan 20 januari 2021 op de vragen van PvdA en Lokaal Sociaal met droge ogen verzekeren dat de vier bomen niet gesnoeid zullen worden en niet verloren zullen gaan. In zijn antwoord op vragen van Linda Visser zegt de wethouder nadrukkelijk: “De vier bomen zijn beschermd en er wordt door de gemeente op toegezien dat de bomen niet beschadigd worden tijdens de werkzaamheden.”

“Gemeente niet eerlijk”

Linda Visser van Lokaal Sociaal is boos, erg boos: “De afgelopen dagen zijn er meerdere bomen omgezaagd en in stukken afgevoerd in een gehuurde aanhang wagen. Om thuis gekloofd te worden, dat is wat ik hoorde toen ik daar eind deze morgen liep. Gisteravond ben ik ook wezen kijken, beide keren trof ik mensen die erg boos waren over de kap van de bomen. Het was niet de afspraak, de gemeente is niet eerlijk geweest. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”/CM

*Citaat DvhN

 

https://youtu.be/pZgwos2uPcg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !