Jumbo Leens gaat in maart dicht om uit te breiden

LEENS – Om vier uur op 6 maart gaat de Jumbo in Leens dicht. Op woensdag 24 maart om 9 uur stipt gaat de deur weer open. De huidige deur is dan twee keer zo groot geworden en het oppervlak van de winkel is dan met vijftig procent toegenomen.

De blauwe bouwketen op de parkeerplaats van het winkelcentrum in Leens duiden er op dat het werk voor de uitbreiding al aan de gang is. De slang van de enorme cementwagen spuugt de mortel uit waarmee arbeiders de vloeren egaliseren van de drie panden aan de Hoofdstraat die bij de huidige Jumbo Degenhart worden getrokken. De huidige zaak groeit van 1410 vierkante meter naar 2307. Globaal genomen verschuiven de kantoorruimte en het magazijn naar de drie panden aan de Hoofdstraat en wordt de huidige plek ervan bij de winkel getrokken. “We worden de grootste plattelandssupermarkt van de Jumboketen in Nederland,” zegt Bouko Degenhart met gepaste trots.

Van Fred van der Werff, via De Boer naar Jumbo in Leens

Bijna acht jaar geleden, 10 april 2013, begon Degenhart aan het avontuur in Leens hoewel hij geen vreemde in de supermarktwereld was. Hij werkte aanvankelijk bij Fred van der Werff die een aantal supermarkten had in de provincies Groningen en Friesland. Dat bedrijf werd overgenomen door De Boer Supermarkten. Degenhart: “Ik werd gevraagd om de vestigingen te gaan begeleiden. Dat betekende veel bij de weg en heel veel filialen bezoeken.” Het bedrijf bleef groeien en uiteindelijk werd het Super De Boer. De overname door een investeringsmaatschappij werd een fiasco en leidde tot de ondergang van De Boer. We leven in de tijd van het grote kwartelspel in de wereld van de supermarkten en Bouko stond daar als werknemer middenin. Jumbo nam vervolgens De Boer over: “Ik nog net niet het licht uit gedaan bij Super de Boer maar ben tot bijna het laatste moment gebleven.”

Het idee rijpte om zelf ondernemer te worden. “Zoiets moet je met je gezin bespreken. Dat kun je niet zomaar doen. Mijn vrouw en mijn twee zonen vonden het een geweldig idee. Raymond, de jongste, die al in de supermarktwereld van de supermarkten thuis was, zei volmondig dat hij mee zou doen. De oudste zoon koos toch voor een andere toekomst,” aldus Degenhart.

Eind 2012 kwam Leens in beeld waar het winkelcentrum werd gebouwd. En Jumbo bood Degenhart die kans om er als ondernemer te beginnen. Onder hoge tijdsdruk werd er aan het project gewerkt en op 10 april 2013 ging de zaak open. “Het is fantastisch gegaan. Dat is alleen gelukt door de inzet van de medewerkers, van mijn vrouw Gerda die op de achtergrond de financiën in het oog houdt. Door Raymond die vooral de logistiek achter de schermen doet en ook eigenaar is geworden.”

“Betekenis van het toerisme voor de winkeliers niet onderschatten”

Wat is het geheim van het succes? “We geloven in dit gebied. Het winkelcentrum van Leens heeft met de Aldi en ons twee grote supermarkten op één plek die elkaar aanvullen. En dan nog een aantal zaken om ons heen, maken het centrum tot een aantrekkelijke plek om te winkelen. Wij werken zelf mee in de winkel. We geven als leiding het voorbeeld van hoe je de klant centraal stelt. En het is heel eenvoudig: geen klant geen salaris. We hebben op dit moment zo’n 100 medewerkers en die waarderen we ieder om hun eigen kwaliteiten. We trekken klanten uit Baflo, Warffum, Ezinge, Kollumerpomp. En ik wil zeker ook de toeristen noemen. Dit gebied is een uniek stukje van Groningen, en de betekenis van het toerisme voor de winkeliers mag niet onderschat worden.”

“Thuisbezorging blijft tijdens bouw gewoon doorgaan”

De vernieuwde winkel zal – alles gaat er uit – uit drie delen bestaan. In de afdeling vers is alles samengebracht van groenten, fruit, vlees tot zuivel. De tweede afdeling herbergt alles wat onder de noemer kruidenierswaren is onder te brengen. Aan de afdeling non-food wordt het basisassortiment van de Hema toegevoegd. De Hema werd recentelijk overgenomen door het Jumboconcern. De nieuwe winkel gaat helemaal van het aardgas af. Het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal wordt tegen het licht gehouden en zoveel mogelijk vervangen door papier. Degenhart: “We hebben  anderhalf jaar aan de plannen gewerkt. En nu gaat het echt gebeuren. Tijdens de verbouwingssluiting blijven we thuisbezorgen. Daarvoor hebben we de bezorgdienst drastisch versterkt.”

Berto Merx

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !