JOVD Groningen: laat die kerncentrale maar komen

GRONINGEN – In het RTL debat op 28 februari zei premier Mark Rutte dat de provincie Groningen een goede locatie is voor de bouw van een kerncentrale. De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) Groningen juicht deze uitspraak toe. Voorzitter Tom Boer zegt hierover: “In tegenstelling tot veel lokale media en politici zijn wij bij de JOVD Groningen wel een enorme voorstander van een kerncentrale in de Eemshaven. Wij zouden dat juist als een enorme bron van trots zien.”

De provincie Groningen verzet zich tegen de bouw van een kerncentrale en wil investeren in het bouwen van een waterstoffabriek. De JOVD Groningen vindt het onverstandig om bij de energievoorziening van deze fabriek kernenergie uit te sluiten. Tom Boer: “Waterstofenergie is op lange termijn een mooie technologie, maar momenteel is er nog veel energie nodig voor het produceren van waterstof. Wind- en zonne-energie is daarbij niet genoeg. Dus dan zou gebruikt gemaakt moeten worden van grijze stroom. Een kerncentrale is daarom juist een goede aanvulling voor de waterstoffabriek.” De JOVD Groningen verwijst hierbij naar het feit dat waterstofproductie met de huidige technologie twee keer zoveel energie kost als het oplevert en dat de huidige waterstoffabriek in aanbouw pas in 2030 op volle capaciteit draait.

Tegenstanders van de kerncentrale vinden ook dat hierdoor opnieuw Groningen als wingewest wordt behandeld en mag opdraaien voor alle negatieve gevolgen van de kerncentrale. De JOVD Groningen is echter van mening dat de bouw van een kerncentrale veel kansen biedt voor de regio. Voorzitter Boer: “De bouw en onderhoud van de kerncentrale zullen veel nieuwe hoogwaardige banen creëren, waardoor ook meer talent in de regio zal blijven. Bovendien zet de kerncentrale Groningen op de kaart als startpunt van de energietransitie.”

Een ander probleem waar veel mensen zich zorgen over maken is de kans op aardbevingsschade. De JOVD Groningen is niet bang voor het gevaar van aardbevingen, vanwege het feit dat in het gebied rond de Eemshaven relatief weinig zware aardbevingen plaatsvinden. Daarnaast wil de JOVD Groningen erop wijzen dat er tegenwoordig technieken zijn waarmee een kerncentrale aardbevingsbestendig kan worden gemaakt. De kerncentrale in Borssele is hier ook mee uitgerust.

De JOVD Groningen hoopt dat Groningen dan ook inderdaad energieprovincie van Nederland kan worden door de bouw van een kerncentrale.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !