Tycho Hoek en Maud Zuidema winnen de Hogelandster Voorleeswedstrijd

HET HOGELAND – Tycho Hoek van OBS Usquert heeft de eerste ronde van de Hogelandster Voorleeswedstrijd gewonnen. Maud Zuidema van de Sterren uit Uithuizermeeden werd de winnaar van de tweede ronde. De wedstrijd vond dit jaar online plaats vanwege de Coronamaatregelen.

De winnaars zullen binnenkort de gemeente Het Hogeland vertegenwoordigen in de halve provinciale finale. En misschien wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2021!

Schoolkampioenen

Dit jaar nemen veel basisscholen deel aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Tijdens deze 28e editie doen 2837 basisscholen mee met voorleeskampioenen uit groep 7- en 8-leerlingen.

In gemeente het Hogeland deden 17 scholen mee. Naast de regionale voorronde in gemeente Het Hogeland vinden er nog meer voorrondes plaats in de provincie Groningen.

Filmpje

Alle zeventien deelnemende basisscholen hebben een filmpje gemaakt van het voorlezen door de Schoolkampioenen uit hun zelfgekozen boek.  De jury van de eerste ronde bestond uit wethouder Eltjo Dijkhuizen, schrijfster Myriam Roelandt en docent Ingeborg Nienhuis. In een online-meeting werden de kandidaten beoordeeld. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek, in dit geval in de camera kijken, was belangrijk.

De tweede ronde werd gejureerd door schrijfster Anne Joke Smids, Teresa Willems, werkzaam bij de gemeente en Gonny Apol, Biblionet Groningen.

Op maandag 8 maart werden via een digitale meeting de winnaars in de klas bekend gemaakt. Vervolgens zijn alle deelnemers ingelicht over de uitslag.

Tycho las een fragment voor uit het boek De verborgen buit van Manon Spierenburg. De jury vond dat hij overtuigend voorlas en hing aan zijn lippen. Maud las voor uit Dummie de Mummie. Ze had een goede inleiding en heldere stem.

Tycho en Maud zullen één van de deelnemers zijn aan de halve finale, die eind maart 2021 gehouden zal worden.

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !