FvD: ‘’Lockdowns werken niet en stop met die anderhalve meter’’

De afgelopen maanden moeten voor Forum voor Democratie (FvD) als een ware achtbaan hebben gevoeld. Van de 110 politici die de partij op alle bestuurlijke niveaus had, zijn er maar liefst 74 opgestapt of hebben zich afgesplitst. Hoewel FvD groot is geworden door zich af te zetten tegen de Europese Unie, klimaatcrisis en energietransitie, is de gehele campagne gericht op het tegengaan van alle corona-restricties. Kan FvD een nieuwe groep kiezers enthousiasmeren?

In een leeg Ahoy werd vorig jaar oktober de toenmalige top-10 van de kandidatenlijst van FvD gepresenteerd. Met veel spektakel kwamen de kandidaten één voor één het podium opgestormd. Gebroederlijk stonden ze – op gepaste afstand – naast elkaar. Wie op dat moment had voorspeld dat de helft van hen niet verkiesbaar zou zijn op 17 maart 2021, zou voor gek verklaard worden. Maar toch staan Theo Hiddema (2), Nicki Pouw-Verweij (3), Joost Eerdmans (4), Eva Vlaardingerbroek (5) en Cees Jan Vogelaar (9) niet meer op de kandidatenlijst. De oorzaken? Een uit de hand gelopen diner van de partijtop, de jongerentak (JFVD) die zich inlaat met homofobe en racistische denkbeelden, geflirt met complottheorieën en onderling gekibbel.

De winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen leek ook bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen goed te kunnen gaan scoren. Op onderwerpen zoals; immigratie, EU, klimaatverandering en de energietransitie kon de partij zich goed profileren. Sinds de coronapandemie richt de partij zich echter compleet op het tegengaan van bijna alle corona-gerelateerde maatregelen. Deze lijn heeft de partij in de peilingen aardig wat zetels gekost. Van de 24 zetels die de partij medio 2019 virtueel had, zijn er nog zo’n 5 over. De vertrokken Hiddema formuleert het als volgt: ‘’De koers is te populistisch. Ik ben geen FvD’er meer. Voer mij af van de lijst.”

Met een omgebouwde vrachtwagentrailer, de zogeheten ‘Vrijheidskaravaan’, trekt FvD door het land. Op een Trumpiaanse manier – inclusief FvD-petje – spreken Thierry Baudet en Wybren van Haga de meute toe. Lockdowns hebben geen effect, afstand houden is onzin en vaccineren is gevaarlijk. Het is een kleine greep uit het discours van de campagne.

In het verkiezingsprogramma ‘Stem Nederland terug’ gaat het verrassend weinig over corona. Het woord ‘corona’ valt welgeteld 10 keer in het ruim 100 kantjes tellende program. FvD haalt nogmaals aan dat er geen directe of indirecte vaccinatieplicht mag komen. Ook mogen er geen vrijheidsbeperkende maatregelen worden opgelegd zonder gedegen onderzoek en bewijs van de effectiviteit van de maatregelen. Om een toekomstige pandemie beter het hoofd te kunnen bieden moet het aantal IC-bedden structureel omhoog en moet er een nationaal pandemiecentrum komen.

Veel van de huidige problematiek in Nederland is volgens FvD terug te voeren tot de Europese Unie. Daarom pleit FvD voor een ‘intelligente uittreding’ uit de EU (NEXIT), na een bindend referendum: ‘’Wij willen controle over onze grenzen. Geen ongecontroleerde immigratie en snelle en effectieve grenscontroles.’’ Ook moet Nederland uit de Euro treden: ‘’We voeren weer een eigen munt in en treden uit de schuldenunie.’’ De ‘intelligente’ manier hoe we dan daadwerkelijk uit de Euro en de Europese Unie moeten stappen wordt niet vermeld.

FvD ontkent dat er een klimaatprobleem is: ‘’Er is geen sprake van een klimaatcrisis. Het klimaat verandert altijd.’’ De miljarden die geïnvesteerd worden in het tegengaan van klimaatverandering zijn dus ook verspild, aldus FvD. Nederland moet uit het Parijs-akkoord stappen en moet de Klimaatwet intrekken. Daarnaast is FvD van mening dat de AOW-leeftijd weer terug naar 65 jaar moet.

Forum voor Democratie heeft het de afgelopen maanden zeer zwaar gehad. Op gemeentelijk, provinciaal, landelijk en Europees niveau had FvD in totaal 110 politici. Op dit moment zijn er door alle interne problemen en de veranderde agenda maar liefst 74 van hen opgestapt of hebben zich afgesplitst. Hetgeen wat over is van FvD probeert uit alle macht campagne tegen het huidige coronabeleid te voeren. Of Thierry en zijn kompanen hiervoor beloond gaan worden is nog afwachten. De kiezer is 17 maart eerst aan bod.

Julian Uil

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !