Parlement steun PvdA-motie voor compensatie woningschade

DEN HAAG – De Tweede Kamer is van mening dat inwoners van Ulrum, Zoutkamp, Lauwersoog en Niekerk/Grootegast weldegelijk in aanmerking moeten komen voor compensatie van schade aan woningen door de gaswinning. Het parlement sprak zich in meerderheid uit vóór de motie hierover, ingediend door de PvdA-er Henk Nijboer.

De kwestie komt hiero neer dat huiseigenaren deze plaatsen geen compensatie krijgen voor het waardeverlies van woningen als gevolg van aardgasschade. Volgens de normen die daarvoor gehanteerd worden, is de schade niet ernstig genoeg om van een effect door de aardbevingen te kunnen spreken.  Zo stelde het Instituut Mijnbouwschade naar aanleiding van een beklagbrief van de gemeenteraad van Het Hogeland over deze kwestie.

In de motie Stelt Nijboer “dat aardbevingsschade zich niet aan gemeente- en dorpsgrenzen of postcodegebieden hout.” Hij wijst erop dat bijvoorbeeld Ulrum precies tussen de dorpen Vierhuizen en Leens in ligt, waar wel schade wordt toegekend. “Het is niet uit te leggen dat buren wel een schadevergoeding voor waardedaling krijgen en anderen niet,” aldus de motie. Met de motie gaf de Tweede Kamer de regering de opdracht het kabinet om ook Ulrum, Zoutkamp, Lauwersoog en Niekerk/Grootegast (postcodegebieden 9971, 9974, 9976 en 9822) voor de waardedalingsregeling in aanmerking te laten komen./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !