Tweede Kamer: nee tegen kerncentrale in de Eemshaven

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft definitief een streep gezet door de mogelijkheid om in de Eemshaven een kerncentrale te bouwen.

De aanleiding hiervoor was de uitspraak van premier Rutte in een verkiezingsdebat waarin hij stelde dat een kerncentrale in de Eemshaven als CO2-neutrale energiebron wel een goed idee zou zijn. Sandra Beckerman (SP)  en Henk Nijboer PvdA) dienden een motie in, evenals de CDA-kamerleden Agnes Mulder en Ingrid Sinot.

Met overgrote meerderheid stelde de Tweede Kamer dat de oude bepaling dat de Eemshaven als potentiële vestigingsplaats voor een kerncentrale wordt geschrapt. Dat stond nog in het Derde Structuurschema Elektriciteitsvoorziening (SEV III). Ook stelde de Kamer vast dat er in Groningen geen draagvlak is voor de bouw van een kerncentrale “gezien het risico op aardbevingen in de provincie door de gaswinning en de schade waar de Groningers nog mee geconfronteerd zijn, veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten.”

De Kamer wijst er op  dat wordt onderzocht in welke regio’s er belangstelling is voor de realisering van een kerncentrale. Aangezien de Groningse Provinciale Staten in hun omgevingsvisie hebben opgenomen dat zij op het grondgebied van de provincie Groningen niet mee zullen werken aan de realisatie van een kerncentrale, stelt de Kamer dat om deze reden geen kerncentrale wordt gerealiseerd in de provincie Groningen./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !