Minister komt met oplossing voor problemen met briefstemmen

DEN HAAG -Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken past de werkwijze aan voor de vooropening van briefstemmen. Dit schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw komt met deze maatregel omdat blijkt dat naar schatting tien procent van de per post verstuurde stemiljetten niet volgens de voorschriften zijn ingepakt in de retourenveloppen. Deze stemmen zouden als ongeldig worden aangemerkt. Het gaat om de stemmen van 70-plussers die van deze mogelijkheid gebruik konden maken.

Die minister heeft nu bepaald dat briefstemmen die niet helemaal volgens de instructie zijn verstuurd, toch kunnen worden meegeteld als de briefstembiljetenvelop een stempas bevat.

Nadat dat de stempas op geldigheid is gecontroleerd, kan de geopende briefstembiljetenvelop met het briefstembiljet in de stembus worden gedaan. Het briefstembiljet wordt daarbij niet opengevouwen of ingezien. “Zo blijft het stemgeheim gewaarborgd,” aldus de minister. Deze aanpassing is conform het spoedadvies dat de minister heeft ingewonnen bij de Raad van State en de Kiesraad./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !