Raad stemt in met gelijk trekken subsidies dorpshuizen

HET HOGELAND – Wethouder Mariette de Visser kreeg gisteravond het groene licht voor het nieuwe beleid voor de dorpshuizen. Ze kreeg wel de opdracht mee om nog eens te onderzoeken of  de aankomende nieuwe horeca-wet tot versoepeling van de regels voor dorpshuizen geldt.

Het college wil de subsidie aan de 30 dorpshuizen harmoniseren. Ieder dorpshuis krijgt jaarlijks volgens de nieuwe regels 3 duizend euro. Voorheen kregen ze verschillende bedragen, uiteenlopend van 19 duizend tot nagenoeg niets. Voor deze zwaar gesubsidieerde dorpshuizen is de nieuwe regeling een zware dobber. En dat gaf de afgelopen rumoer. Nannet Gijzen van de ChristenUnie stelde de zaak in een breder perspectief: “Wat ons betreft is te weinig benoemd dat er 90 procent van de dorpshuizen op vooruit gaat.”

Wethouder Mariëtte de Visser (PvdA) deed de toezegging dat er een  passende overgangsregeling komt waar voor 1 juni afspraken worden gemaakt.

Daarnaast komt er een onderhoudsfonds voor mede-financiering van het grootonderhoud van 40 duizend per jaar. Ook willen de partijen dat er na een jaar geëvalueerd wordt om te kijken of de nieuwe subsidieregeling werkt. De Visser: “Een omslag maken is moeilijk. Daarom zijn we ook met de dorpshuizen  in gesprek. We willen hen daarmee helpen’, zei ze./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !