Visit Wadden brengt Ode aan het Waddenlandschap

LEEUWARDEN – De veelzijdigheid van het Nederlandse landschap is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars. Dit geldt zeker voor het Unesco Werelderfgoed Waddenzee, zowel voor het kustgebied als voor de eilanden. Met een nieuwe verhaallijn brengt Visit Wadden een ode aan het mooiste natuurgebied van ons land.

Dat gaan ze doen door middel van verhalen, beelden en een serie bijzondere ontmoetingen. Daarmee sluiten ze aan op het themajaar ‘Ode aan het landschap’ van het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen). Met de Ode-verhaallijn sluit Visit Wadden aan bij dit thema, dat stoelt op de wisselwerking tussen mens en natuur. De eerste Ode wordt vandaag gebracht door Wadwicht Inge Zwerver met haar gedicht ‘Groeien’.

Eindeloos landschap

Op de Wadden voel je altijd dat de zee dichtbij is. Ook als je haar niet ziet. Het is de geur, de wind, het licht. Enerzijds een landschap gevormd door mensen. En tegelijkertijd een plek waar de elementen de vrije hand hebben. Het Waddengebied heeft een enorme rijkheid aan kleur, geur, vorm, smaak en klank en inspireert mensen al eeuwenlang. Kunstenaars, makers, wetenschappers en iedereen die er op bezoek is. Met Ode aan het landschap staat Visit Wadden extra stil bij deze bijzondere plek en wordt het unieke ervan gevierd. Met omdenkers, creatieven, aanjagers en met bezoekers en bewoners.

Verhalen als een ode

De nieuwe verhaallijn krijgt een plek op visitwadden.nl, naast bestaande thema’s als Smaak van de Wadden en Strijd om de Wadden. Op de site zijn de mooiste Ode-verhalen gebundeld. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van De Ploeg – het Groninger kunstcollectief dat 100 jaar geleden voor een spectaculaire vernieuwing in de landschapskunst zorgde. Of Sense of Place, waarmee Friesland met culturele landschapsprojecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie zichtbaar maken voor een breder publiek. In Holland boven Amsterdam zijn de bloeiende tulpenvelden volop inspiratie voor kunstenaars en dichters. Via de kanalen van Visit Wadden worden die en vele andere verhalen verder tot leven gebracht met kunst- en landschapsroutes, uittips en culturele initiatieven.

Hemelbestormers

Samen met New Noardic Wave, het platform voor jonge makers in Noord Nederland, brengt Visit Wadden dit jaar tien dichters en evenzoveel markante personen uit het gebied bij elkaar: ‘hemelbestormers’ die de wereld van nu en morgen een beetje mooier maken met wat ze doen. Deze ontmoetingen, en de wisselwerking die ontstaat met de voor hen bijzondere locatie in het Waddengebied, worden vastgelegd door filmmakers en vormen de basis voor een serie gedichten en videoregistraties: mooie, aansprekende content met een duurzame boodschap.

Wadwicht Inge Zwerver

Ode aan het Waddenlandschap wordt afgetrapt door Inge Zwerver. Ze is dichteres en schrijft heldere en herkenbare gedichten waarin ze de gevoelens en gedachten vertaalt van mensen die ze treft in het Waddengebied. Het Wad ziet ze als een plek met vele zielen. De gedichten zijn kleine portretjes van die zielen, maar gaan ook over de eeuwenoude ziel van het Wad zelf.

Voor de ode van Inge Zwerver klik hier.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !