Peuterspeelzaal Onderdendam kan dankzij subsidie luiercontainer plaatsen

ONDERDENDAM – De Peuterspeelzaal Onderdendam heeft sinds dinsdag een eigen luiercontainer voor de luiers van haar ‘eigen’ peuters. In de toekomst zou de peuterspeelzaal de luiercontainer het liefst beschikbaar stellen voor heel Onderdendam, óók als container voor incontinentiemateriaal. Een mooie stap in de richting van duurzaamheid.

Het begon met de vraag van ouders om een luiercontainer, vertelt Roos Kotterer, voorzitter van de stichting ‘Onderdendam Speelt’ waar Peuterspeelzaal Onderdendam onder valt. Ooit had gemeente Het Hogeland, die nu over is op het DIFTAR-systeem voor afval waarbij per kilo afval wordt betaald, een luiercontainer, maar die werd wegbezuinigd. Roos: ,,Ik ben gaan zoeken en kwam bij STOPMIJNAFVAL uit, een organisatie die probeert oude luierrecyclefabrieken zoals die er vroeger waren opnieuw op gang te brengen. Daar zouden we als peuterspeelzaal graag een bijdrage aan leveren”.

Omdat De Peuterspeelzaal Onderdendam de luxe heeft gratis gebruik te mogen maken van de afvalcontainer van het Dorpshuis in Onderdendam, zou de luiercontainer voor afvalkosten zorgen die de peuterspeelzaal eerst niet had. Roos is dan ook heel blij dat ’t NUT Onderdendam het plan voor de luiercontainer zo enthousiast steunt. ,,Ze vinden het een goed doel en ze vinden het mooi dat het dorp er op termijn van kan meegenieten.”

Want dat is de wens van de peuterspeelzaal: dat in de toekomst het hele dorp gebruik kan maken van de luiercontainer, voor luiers én, als dat mogelijk is, voor incontinentiemateriaal. Voorlopig is de container precies groot genoeg voor luiers van de twaalf kindjes van de peuterspeelzaal en voor de luiers van kindjes van gastouder Nina Kooke uit Onderdendam. ’t NUT Onderdendam financiert de kosten voor de resterende maanden van dit kalenderjaar.

Gezonde kinderopvang

Roos haalde onlangs haar certificaat als ‘Coach Gezonde Kinderopvang’: op De Peuterspeelzaal Onderdendam is namelijk behalve voor duurzaamheid ook veel aandacht voor bewegen en gezonde voeding. ,,Dat is vanaf het ontstaan van de Peuterspeelzaal al zo. We gaan bijvoorbeeld elk jaar met de kinderen naar tuinderij Klein Alma in Bedum. Daar plukken ze hun eigen groenten waar we vervolgens soep van koken. Ons schoolpleintje is klein maar we hebben onze prachtige grote gymzaal waar de kinderen naar hartenlust aan de ringen zwaaien en kunnen klimmen: als het regent juichen onze peuters het hardst. Verder gaan we vaak het bos in, en op uitjes naar de boerderij. Maar omdat we klein zijn kunnen we nooit echt grotere projecten oppakken. Als Coach Gezonde Kinderopvang kun je daar subsidie voor aanvragen, dat geeft ons wat ruimte.”

De peuterspeelzaal is populair en zit op het moment vol. Maar in de zomer komen weer een paar plekken vrij. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen via 050-8517395 of onderdendamspeelt@gmail.com.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !