Ongelijke behandeling honden en katten

HET HOGELAND – Via social media verspreidt gemeente Het Hogeland vandaag een bericht dat je je hond aan de lijn moet houden, ook als je hond niet agressief is.

Een ander kan namelijk wel schrikken van een loslopende hond. Of je hond schrikt zelf en reageert onverwacht. Verder mogen honden niet in speeltuinen en voetbalveldjes komen. Ook niet als ze aangelijnd zijn.

Je moet zelf de poep van je hond opruimen. Hondenpoep is behalve vies ook een gevaar voor de gezondheid door bacteriën en schimmels. Neem bij het uitlaten dus altijd spullen mee waarmee je de poep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een poepzakje.

Waarom heeft de gemeente wel regels over hondenpoep maar geen regels voor bijvoorbeeld kattenpoep?

De gemeente wil in het algemeen niet méér regels dan alleen wat echt noodzakelijk is. Ook de poep van katten kan overlast veroorzaken, maar bij hondenpoep is het aantal klachten veel groter. Daarom zijn er specifieke regels over hondenpoep.

Hoe zit het eigenlijk met katten?

Voor de gezelligheid zijn katten in huis niet meer weg te denken in Nederland. Buiten veroorzaken poezen en katers overlast door te poepen in de tuin (van de buren). Ook vangen ze soms tuinvogels en maken ’s nachts kabaal. Je mag katten geen kwaad doen.

Een kat leert binnenshuis om de kattenbak te gebruiken, maar buiten is de kat zelf de baas. Het is de natuur van het beest om zijn plas en drollen buiten te begraven.

Kattenpoep in je tuin geeft stankoverlast en is niet hygiënisch. Als kinderen de ontlasting aanraken is dat ongezond en zwangere vrouwen kunnen besmet worden met toxoplasmose, wat gevaarlijk is voor de baby in de buik.

Omroep Het Hogeland vraagt: moeten de regels voor honden en katten gelijk zijn?/CM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.