Fakkelprotest SP: maak Groningen topprioriteit nieuw kabinet

GRONINGEN – Voor het provinciehuis in Groningen zal de SP met gedupeerden van de gaswinning vrijdag een fakkelprotest organiseren. Nu er in den Haag onderhandeld wordt over de vorming van het kabinet moet Groningen van zich laten horen.

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Tienduizenden gedupeerde Groningers wachten nog steeds. Maar Shell en Exxon hebben al minimaal 1,5 miljard compensatie gekregen en weigeren nu kosten te betalen voor de ellende die ze hebben aangericht. Tegelijkertijd blijkt nu dat gemeenten te weinig geld hebben om de beloofde aanpak van woningen na te komen. Dit moet stoppen. Het nieuwe kabinet moet van Groningen topprioriteit maken.”

De SP organiseert het protest bewust in Groningen. Beckerman: “Groningen staat nooit zomaar bovenaan in den Haag. Elke stap vooruit die de afgelopen jaren is gezet werd hier -vaak door gedupeerden zelf- eerst bedacht. Daarom moeten we nu vanuit Groningen de druk opvoeren.” De regionale bestuurders moeten daar volgens de partij bij helpen. Met gedupeerden bieden ze daarom aan zwartboek aan aan commissaris der koning René Paas. Eén van de gedupeerden is Sandra Folkersma uit Overschild. Zij zegt “Wij zijn ten einde raad. Het enige wat wij willen is gewoon ons eigen huis terug. Is dat echt teveel gevraagd?”

Binnenkort start de parlementaire enquête naar de gaswinning. Belangrijk volgens de SP maar het gaat ook 2,5 jaar duren, gedupeerden kunnen daar niet op wachten. Beckerman: “Er staat een record van ruim 30.000 schademeldingen open en juist mensen met complexe schade moeten vaak lang wachten. Na al die jaren zijn slechts 7% van de onveilige woningen versterkt. Een crisisaanpak is nodig. Eén loket voor gedupeerden, een einde aan de weerzinwekkende bureaucratie en het wantrouwen van gedupeerden.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.