Start samenwerking zes Groninger Waddenmusea

Zes musea langs de Groninger Waddenkust gaan samenwerken. Waar ze maar kunnen presenteren de musea zich nu gezamenlijk. Waarom? Ieder museum vertelt een deel van het verhaal van het leven langs de Groninger Waddenkust door de eeuwen heen. Wie alle musea bezoekt beleeft het verhaal van dit bijzondere gebied helemaal.

Al 3000 jaar wonen en werken hier mensen die een rijke tastbare cultuurgeschiedenis achterlieten. Elke eeuw liet zijn sporen na. De musea in het Waddenkustgebied bewaren en ontsluiten die erfschat. Zij vertellen over de aanleg van de woonheuvels – de wierden – en wat we daar vonden bij opgravingen, de kloosters uit de middeleeuwen, de rijkdom van de 18e eeuw, het leven van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw, de ambachten en het dorpsleven, de visserij. De zes museale collecties laten samen zien hoe mensen zich handhaafden en tot bloei kwamen op de vruchtbare kleigrond in het noorden van Groningen.

Bezoek deze musea allemaal voor het complete verhaal

De zes musea die nu samenwerken zijn: De Menkemaborg in Uithuizen, Landgoed Verhildersum in Leens, Visserijmuseum in Zoutkamp, Museum Wierdenland in Ezinge, Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum en Kloostermuseum St. Bernardushof  in Aduard. Samen trokken de musea in 2020 ondanks Corona ruim 50.000 bezoekers, normaal ruim 70.000. Monique Spaltman, sinds 2 jaar directeur van Landgoed Verhildersum, is van huis uit communicatiespecialist. Als nieuweling nam zij het initiatief en vertelt waarom: “Marketing Groningen doet goed werk door de aandacht te vestigen op de Provincie Groningen als toeristische trekpleister. Wanneer mensen hier eenmaal zijn willen wij als musea graag dat ze ons bezoeken. Daartoe kunnen we ieder voor zich proberen de aandacht te trekken. Door ons samen te presenteren vallen we echter veel beter op. Bovendien vertellen we elk een deel van het verhaal van de enorm rijke historie van Groningen. Museum Wierdenland toont de eerste woonvormen op de wierden en wat er bij opgravingen is gevonden. Kloostermuseum Sint Bernardushof vertelt in Aduard het verhaal van een van de grootste Cisterciënzer kloosters ooit. En de grote invloed van het klooster gedurende 400 jaar op waterstaat, bouwkunde, landbouw en handel, onderwijs en wetenschappen. Je vindt er nog de 13e- eeuwse ziekenzaal van het klooster. De Menkemaborg toont het rijke kasteelleven in de 18e- eeuw met een prachtig interieur en formele tuin en de Museum Landgoed Verhildersum met zijn borg en landerijen doet dat voor de 19e eeuw, inclusief het leven van de boeren en de landarbeiders, oude ambachten en de Groninger mode en dracht. In Openluchtmuseum Het Hoogeland ervaren bezoekers hoe het leven in het dorp eraan toe ging in de 19e eeuw; een groot deel van de oude kern van het wierdendorp Warffum is daartoe ingericht als sfeervol museum. En de visserij is tot vandaag een belangrijke bron van inkomsten in dit gebied. De geschiedenis van de visserij beleef je in het visserijmuseum, waar je naast de schepen, motoren en materialen ook het verdriet ziet van de opheffing van de vissershaven in Zoutkamp door de afsluiting van de Lauwerszee.

Kortom, wie echt de kern van Groningen en de Groningers wil begrijpen, hun karakter dat is gevormd door het land dat ze in 3000 jaar tijd opbouwden in samenhang met de invloed van de Waddenzee, krijgt het beeld compleet door ons allemaal te bezoeken. Het is onmogelijk de rijke geschiedenis van Groningen te vertellen in een enkel museum. Samenwerken levert dubbel plezier: de mensen die interesse hebben in Groningen krijgen de ervaring en de verhalen over Groningen die ze zoeken, zodra ze ons samen weten te vinden. Vakantiegangers en inwoners kunnen hier aan de Groninger Waddenkust dagenlang genieten. Dus dat maken we samen duidelijk. Met zes websites, ons gezamenlijke advertentiebudget en prachtige exposities die extra aandacht trekken komen we een heel eind. ”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !