Uniek project helpt boeren van asbestdak af

WINSUM – Asbestdaken: ze vormen een groot probleem voor veel agrariërs. Boeren willen hun dak wel laten vervangen, maar lopen tegen verschillende zaken aan. Want hoe financier je zoiets? En met welke partij ga je in zee? Om agrariërs te helpen, komt Univé nu met een bijzondere totaaloplossing: Duurzame Zekerheid. Voor veehouder René Ungersma uit Winsum een ware uitkomst: “Ik heb straks zorgeloos zonnepanelen op het dak liggen.”

Met Duurzame Zekerheid helpt Univé agrariërs met het kosteloos vervangen van hun asbestdaken. Op de nieuwe daken komen zonnepanelen waarmee 100 procent duurzame energie wordt opgewekt. Deze groene energie kunnen Univé-leden weer voor een eerlijke prijs in huis halen. Zodra de kosten van de asbestsanering zo zijn terugverdiend, deelt ook de agrariër mee in de opbrengsten.

Eerste agrariër in Noord-Nederland

Ungersma is de eerste agrariër in Noord-Nederland waar het asbestdak inmiddels van is vervangen. “We waren al enige jaren aan het uitzoeken wat het voordeligste is. In Univé vonden we een goede partij: het asbest gaat eraf en we krijgen een mooi nieuw dak met zonnepanelen”, vertelt de veehouder. “Univé heeft een mooi systeem ontwikkeld waarbij je als agrariër helemaal geen risico loopt. Ook regelt zij verder alles. Normaal heb je als je dit gaat doen een flinke kostenpost, maar als je het een beetje simpel houdt, kun je het nu met gesloten portemonnee doen.”

‘Weer trots op wat er staat’

Binnenkort komen ook de zonnepanelen op het dak te liggen en worden ze aangesloten op het netwerk. Mooi op tijd voor de zomer. “Ik loop nu soms geërgerd over het erf omdat ik alles verouderd vind”, licht Ungersma toe. “We boeren hier ook al zo’n 50 tot 60 jaar. Ik denk dat ik straks zeg van: Zo, wat staan hier mooie gebouwen. Dat je weer echt trots bent op wat er staat.”

Speciale film

Van het project en de eerste stappen in het traject is een korte film gemaakt. De film laat het proces zien. Daarnaast vertelt René Ungersma uitgebreid over zijn bedrijf, zijn drijfveren en de keuze voor Duurzame Zekerheid. Om de film te bekijken, klik hier.

Vervangen van asbestdaken makkelijker maken

De oorsprong van Univé ligt in Winsum, waar inwoner en veehouder Geert Reinders in 1794 de ‘Sociëteit van Onderlinge bijstand in gevallen van Brand’ opzette. Deze coöperatieve verzekeraar is de voorloper van Univé. Reinders vond dat individuele kwetsbaarheden beter samen voorkomen konden worden en dat mensen zich gezamenlijk moesten wapenen tegen risico’s. Voorkomen, beperken en verzekeren: vandaag de dag doet Univé het nog steeds. Met Duurzame Zekerheid maakt Univé het vervangen van asbestdaken voor agrariërs makkelijker en tegelijkertijd de regio duurzamer. Ook dragen ze zo bij aan het leef- en verzekerbaar houden van het platteland.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !