Gemeenteraad geeft garantie op lening voor WEC, complimenten voor Niek Kuizenga

HET HOGELAND – “Dit is een doorslaggevend moment, ik wil hier grote waardering en respect uitspreken voor Niek Kuizenga,” zo zei Mädi Cleerdin (PvdA) in het debat in de gemeenteraad over een garantiestelling van de gemeente voor een lening van het Werelderfgoed Centrum. “Zijn lef en jarenlang doorzettingsvermogen verdienen respect,” zei ze.

Die mag Kuizenga, directeur/bestuurder van de Stichting WEC en directeur van de Zeehondenopvang in Pieterburen, in zijn zak steken. De kwestie waar het over ging was de vraag of de gemeente Het Hogeland garant wil staan voor een lening van 9 miljoen die het WEC bij de Bank van Waterschappen wil afsluiten. Dit bedrag is nodig om de bouw van het Erfgoedcentrum op Lauwersoog rond te krijgen. Cleerdin formuleerde de welwillendheid jegens het voorstel in de raad het mooist: “ Het WEC biedt de Het Hogeland de kans om de unieke positie van de Waddenzee te gebruiken voor de verdere ontwikkeling van het toerisme, van de duurzame recreatie, de educatie over de milieuproblemen, en een steunpunt voor wetenschappelijk onderzoek naar ecologische factoren van de Waddenzee. Tot nu toe zijn deze kansen in Het Hogeland nog onvoldoende gebruikt.” Wethouder Mariette de Visser had het zelf niet mooier kunnen formuleren.

De verschillende fracties zaagden wethouder De Visser door over de financiële risico’s die de gemeente loopt. Terecht, want de raad is kritischer geworden op de financiering van grote projecten en gelooft een wethouder niet meer zo maar op de blauwe ogen. Dit technisch verhaal kreeg de wethouder goed afgehandeld, wat leidde tot het compliment van Gerke Kersaan van GemeenteBelangen: “Dank aan de wethouder voor de verduidelijkingen.” Met bijval van Attje Waal van de VVD die ‘tevreden is met de antwoorden op de vragen.” En van Anne Marie Smits (GroenLinks) die dankte voor de ‘uitstekende beantwoording van de vragen.”

De raad gaf in een begeleidende brief – een zienswijze – het gemeentebestuur een aantal financieel-technische aandachtspunten mee “bij het voornemen garant te staan voor de lening,” zo formuleerde burgemeester Bolding het.

Een belangrijkste kwestie is de zorg over wat er met de locatie van het huidige zeehondencentrum in Pieterburen gebeurt, als dat is verhuisd naar het WEC op Lauwersoog.

Ook stelde de raad een bedrag van 1,8 miljoen beschikbaar voor de aanleg van parkeerplaatsen voor het WEC. Deze kosten worden later verhaald op de Stichting WEC.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !