Vogelgriep alarm: “Blijf van dode vogels af”

GRONINGEN – De vogelgriep slaat hard toe, met name in het noorden van ons land. Vooral brandganzen en kokmeeuwen zijn het slachtoffer, aldus het Groninger Landschap dat alarm slaat.

Er worden honderden dode vogels gevonden langs de kustlijn in het noorden. De vogels die de griep hebben sterven langzaam. Tijdens dit proces kunnen zij vreemd gedrag vertonen; ze blijven rondjes draaien, slaan met hun vleugels, maken trekbewegingen met hun kop of vallen tijdens het vliegen naar beneden. Het virus verspreidt zich onder andere door uitwerpselen en via het oppervlaktewater. Om deze reden wordt met klem aangeraden om de vogels te laten liggen. Door langs de vogels en door hun uitwerpselen te lopen, verspreid je het virus met je schoenen. “De verspreiding van de vogelgriep gaat via de uitwerpselen van de vogels. Vooral ganzen schijten waar ze eten. Als je die ganzenmest dan onder je schoenen krijgt, verspreid je het vogelgriepvirus”, aldus Silvan Puijman, natuurbeheerder in het Dollardgebied.

In de gebieden van Het Groninger Landschap vallen ook vele slachtoffers, met name rondom Polder Breebaart bij Termunten. Hier worden de vogels die langs de wandelpaden liggen door de natuurmedewerkers opgeruimd. De vogels in ontoegankelijke gebieden laten de beheerders ze liggen. Op deze manier wordt getracht de verspreiding zo veel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast worden gezonde en broedende vogels dan niet verstoord. Het is momenteel broedseizoen en verstoring levert veel stress op./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !