Feestelijk afscheid van meester Peter

EENRUM – Hij moest afgelopen vrijdag op de dag van zijn afscheid er bij lopen als een bouwvakker. Meester Peter Loonstra, directeur van het integraal kind centrum De Linde, voelde er zich wel bij. Want hij maakt de overstap naar een bouwbedrijf.

De directeur van de voormalige Octopusschool in Eenrum maakt de overstap naar het bedrijfsleven. Bij Draaijer en Partners in Groningen gaat hij zich toeleggen op de onderwijskundige visie bij de bouw van scholen. “Een school is méér dan zo maar een gebouw, als je de visie op het onderwijs wilt uit voeren stelt dat eisen aan hoe het gebouw in elkaar zit. Ik ben voor deze baan gevraagd vanwege de ontwikkeling van het IKC hier,” aldus Loonstra.

Indertijd werd vanuit de gemeente De Marne ingezet op verbreding van de onderwijszorg rond een basisschool. Het lukte Loonstra om peuteropvang en buitenschoolse opvang aan de school te binden. De zorgverlening werd geïntegreerd binnen de school en een aantal verenigingen in het dorp kregen een binding met het onderwijs zoals dorpsbelangen, de voetbalclub en de fanfare. In wezen is het in Eenrum gelukt om een integraal kind centrum tot stand te brengen zoals dat bedoeld is.

Wat is het geheim hiervan? Loonstra: “Samenwerken, je het elkaar nodig in dit gebied. Zoeken naar wat plaatselijk past, wat kunnen anderen voor de school betekenen en anders om. Niet met blauwdrukken werken, geen standaardoplossing bij de hand hebben.”

De nieuwe speelwei en de genodigden keurig op een rij.

Het feestje vrijdag was er voor de officiële opening van het speelveld van de school, de viering van Koningsdag en het afscheid van Loonstra. Een beperkt aantal gasten waren er voor uitgenodigd waaronder wethouder Mariette de Visser die in de gemeente De Marne de ontwikkeling van kind centra in haar portefeuille had: “Ik ben wel trots hoor,” zegt ze.  “De Linde is geworden wat ik indertijd met een integraal kind centrum voor ogen had.”

Er is nog onvolkomenheid rond de zandbak op het speelveld. “Er komt daar nog een stukje kunstgras. De voetbalclub is bezig met kunstgras. Ze hebben beloofd dat ze dat stukje bij de zandbak meenemen,” zegt Loonstra. Het is een voorbeeld van hoe dat gaat in Eenrum.

Peter Loonstra wordt opgevolgd door Petra van der Molen die op dit moment directeur is van Noordewier, de obs in Rasquert./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !