Aangrijpend Gronings WOII-verhaal van oma door kleindochter omgezet naar podcast

Bierum, 1944. Een onderduikende broer die diep in het verzet zit. Een vader die zijn zoon beschermt, maar gefusilleerd wordt om zijn stilzwijgen. Betrokkenheid van oorlogsmisdadiger Siert Bruins. En vele, vele, heftige razzia’s door de vijand. Voor de Groningse Gé Omta-Everts was dit het verhaal dat zij als klein meisje meemaakte tijdens WOII. 75+1 jaar later maakte haar kleindochter en verhalenverteller Francien Everts er een podcast van. Opdat wij niet vergeten.

Om het oorlogsverhaal van Gé Omta te horen via een podcast is een beleving op zich. Het verhaal komt heel dichtbij. Elke klemtoon valt waar die hoort te vallen, een ademhaling kan je op het puntje van je stoel doen zitten. Francien heeft bij haar oma aan tafel gezeten, en heeft uren gesproken over wat er op de boerderij van de familie Omta in Bierum in 1944 is gebeurd. Een levendige verslaglegging is het gevolg. Kippenvel, tranen van woede en verdriet. “Het is niet alleen omdat zij mijn oma is. Het is om het hele verhaal, dat dit verteld moet worden”, aldus Francien. “Het is te belangrijk, we mogen dit nooit vergeten.”

Om de 3-delige podcast te beluisteren klik hier.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !