Negentien garnalenvissers willen zich laten uitkopen

LEEUWARDEN – Negentien garnalenvissers hebben zich bereid getoond hun visvergunning te laten opkopen door het Waddenfonds. Met deze uitkoop van vergunningen kunnen delen van de Waddenzee worden gesloten voor de garnalenvisserij.

Garnalenvissers die vissen in de Waddenzee konden de afgelopen maand hun vergunning bij het Waddenfonds aanbieden voor opkoop. Het totale bedrag van de aangeboden vergunningen bedraagt 10,3 miljoen euro.

Het Waddenfonds, dat hiervoor 10 miljoen euro heeft gereserveerd, beoordeelt de komende tijd welke vissers in aanmerking komen voor de opkoopregeling.

De regeling moet ertoe leiden dat naar schatting 11,3 procent van de visgronden voor garnalen in de Waddenzee wordt gesloten. Omgerekend gaat het om een oppervlakte van ruim 9300 hectare.

In de visgebieden die sluiten kan de zeebodem tot rust komen. Op die manier kunnen zich er nieuwe ecosystemen ontwikkelen.

Meer perspectief voor garnalenvissers die blijven

Ook zorgt de uitkoop van de vissersvloot voor meer toekomstperspectief voor de garnalenvissers die blijven. Op dit moment zijn er 89 geldige vergunningen voor de garnalenvisserij in de Waddenzee in omloop.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !