Groningers 43,1 procent lagere kans op schuurinbraak

In Groningen waren er afgelopen winter per huishouden 43,1 procent minder schuurinbraken dan gemiddeld in Nederland. Vooral in Het Hogeland en in Pekela werd er van oktober 2020 tot en met maart 2021 relatief weinig ingebroken. In Westerwolde was de kans op inbraak juist het grootst. Dit en meer blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht.

Op provinciaal niveau was afgelopen winter het risico op een schuurinbraak het grootst in Westerwolde. Per huishouden werd hier 16,2 procent procent vaker ingebroken in schuren, boxen en garages dan landelijk gemiddeld. Ook in de gemeente Stadskanaal (+13,6 procent) is per huishouden de kans op een schuurinbraak groot. In de rest van Groningen ag het risico lager dan het landelijk gemiddelde.

Afgelopen winter werd er in Groningen 142 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. Ruim de helft van deze inbraken zijn te herleiden naar 2 van de 10 Groningse gemeenten. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in de provinciale hoofdstad Groningen (67 inbraken) en in Westerkwartier (15 inbraken)

In Het Hogeland kon men afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze Groningse gemeente werd namelijk geen enkele melding gedaan van een inbraak in een schuur. Voor meer informatie over het aantal schuurinbraken per gemeente, klik hier

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !