Berlagehuis in Usquert in het najaar open voor het publiek

USQUERT – “Ik hoop in het najaar het glas te kunnen heffen,” zei wethouder Eltjo Dijkhuis over het voormalige gemeentehuis van Usquert, het monumentale Berlagegebouw. Jan van der Wal (CDA) vroeg hoe het er nu voor staat.

Van der Wal wees erop dat het voormalige gemeentehuis uit 1929 het enige gerealiseerde gemeentehuis is van de befaamde Amsterdamse architect Berlage. Na de opheffing van de gemeente was tot 2012 de Regioraad er in ondergebracht. De nieuwe eigenaar, de in Amsterdam gevestigde stichting Hendrick de Keyser, werd aanvankelijk geconfronteerd met asbest in de vloeren en later met problemen met de daagbalken. Het monument van bouwkunde in de stijl van de Amsterdamse School, ging voor publiek in 2015 op slot en bleef dat ook jarenlang.

Wethouder Dijkhuis liet de raad weten ‘begin april een ontzettend goed gesprek te hebben gehad” met de directeur van de De Keyserstichtig. “Ik ga ervan uit dat het gebouw voor de bouwvakvakantie tiptop in orde is. Dan moet de stichting nog een stabiele huurder vinden waarmee het mogelijk is af te spreken dat het gebouw een dagdeel of in het weekend voor bezoekers open is.”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !