Gemeente gaat experimenteren met inspraak bevolking

HET HOGELAND – Er komt een burgerforum voor de Omgevingswet. Een meerderheid van de gemeente stemde in met het plan dat Jan Willem Nanninga hiervoor indiende.

De nieuwe Omgevingswet, het een gigantische operatie die er aan komt, regelt wat en waar en hoe in de gemeente nog kan en niet. Deze wet moet allerlei andere wetten zoals over milieu, landbouw, industrie, wonen en ontwikkeling van woongebied regelen. De gemeenteraad gaf eerder zich zorgen te maken over de wijze waarop de bevolking bij de beslissingen hierover betrokken kan worden.

Nanninga kwam met het voorstel om een burgerforum in te stellen. Een groep inwoners wordt aangewezen door loterij. Deze groep krijgt onafhankelijke begeleiding en steun van experts om zich een oordeel te vormen over de Omgevingswet. Dit alles om de bevolking nauwer te betrekken bij de besluitvorming.

Met steun van GemeenteBelangen, de PvdA, GroenLinks, de VVD en Ons program (de nieuwe naam van de fractie van Joop Bergman, voorheen SP) gaat de raad dit idee verder uitwerken./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !