Eerste pup in Pieterburen vernoemd naar Koningin Máxima

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste pup van deze zomer opgevangen. Het diertje werd vanochtend aangetroffen op een lastige locatie in de jachthaven van Vlieland. De pup is een mannetje en kreeg de naam Maximo. Hij is toepasselijk vernoemd naar de jarige Koningin Máxima, omdat ook het Zeehondencentrum dit jaar 50 jaar wordt. Het Zeehondencentrum zal voorlopig gesloten blijven en de pup kan daarom dagelijks via social media te zien zijn.

Vanochtend werd een pup van de gewone zeehond gevonden bij de ingang van de jachthaven van Vlieland. Het diertje was verzwakt en is waarschijnlijk iets te vroeg geboren. Daarnaast lag hij op een plek die het erg onwaarschijnlijk maakte dat de moeder hem terug zou vinden. Vanwege de locatie was zowel observatie als verplaatsing onmogelijk en daarom werd besloten het diertje op te vangen.

Het Zeehondencentrum bestaat 50 jaar. In 1971 werd de eerste zeehond in Pieterburen opgevangen. 50 jaar later is het centrum uitgegroeid tot het grootste zeehondenziekenhuis van Europa. Aangezien het diertje is opgevangen op de dag dat koningin Máxima 50 jaar is geworden, vond het centrum het toepasselijk om het diertje naar haar te vernoemen. De pup is een mannetje, waardoor het Maximo is geworden. Inmiddels is hij gecontroleerd door de dierenartsen van het centrum en het gaat redelijk met hem. Waarschijnlijk is hij zo’n twee dagen oud en prematuur. Dat maakt hem nog erg zwak en hij wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden door de dierenartsen en intensief verzorgd.

Voorlopig zal het diertje nog niet in het echt te bewonderen zijn voor publiek. Het Zeehondencentrum zal haar deuren nog gesloten moeten houden wegens de corona maatregelen. Wel zal de pup via de social media kanalen van het centrum dagelijks te volgen zijn.

De eerste pup markeert de start van het geboorteseizoen van de gewone zeehond. Vele pups zullen de komende tijd geboren worden en krijgen dan ongeveer 3 tot 4 weken melk van de moeders. Alle opvangcentra en vrijwilligersorganisaties blijven daarom oproepen om juist nu zo veel mogelijk afstand te houden van zeehonden. Zo is er een voorlichtingsfilmpje dat duidelijk maakt wat er kan gebeuren bij verstoring. Het filmpje is te zien op social media en de veerboten van de rederijen TESO, Doeksen en Wagenborg. Deze voorlichting is onderdeel van de doorlopende campagne “Maak van een gezonde pup geen wees”.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !