Projectleiders tijdelijk zorgcentrum Bedum aan het woord

BEDUM – “We houden rekening met specifieke eisen. Hierdoor hoeven we na de bouw zo weinig mogelijk aan te passen.” Projectleiders Jaap van der Wal (Jan Snel) en Wil Rolink (NCG) werken samen aan de unieke bouw van het tijdelijke zorgcentrum in Bedum. Jaap en Wil zijn vanaf het begin betrokken bij het project. In deze editie van Aan het woord vertellen ze over de uitdagingen, hoe er samen is gewerkt en toekomst van de bouw van het tijdelijke zorgcentrum.

Wil is eerder betrokken geweest bij het begeleiden van grote projecten, zoals het versterken van scholen, flats en een gemeentehuis. Het tijdelijke zorgcentrum kent 91 eenheden die vijf jaar blijven staan. Dit is dus zeker een groot project. Het biedt een oplossing voor meerdere zorgaanbieders. ‘Deze zorgaanbieders hebben verschillende cliënten. Er is hierbij specifieke kennis nodig van de zorg die moet worden geleverd. Een standaard tijdelijke woning is daarom geen optie voor deze specifieke groep. Vandaar dat dit project twee jaar geleden al in gang is gezet’, vertelt Wil.

Uitdagingen

Samen met de zorgaanbieders wil NCG ervoor zorgen dat de eenheden zo kort mogelijk leeg staan. Dit is een behoorlijke uitdaging. Er zijn namelijk veel partijen en personen betrokken bij dit project. ‘We houden rekening met de specifieke eisen van de zorgaanbieders. Ook tijdens de bouw nemen we zorgaanbieders en zelfs al de zorgcliënten mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oproepsystemen, beveiliging, het gebruik van een lift, looproutes of de manier waarop een deur draait. Deze aspecten kom je niet tegen bij ‘normale’ tijdelijke huisvesting. Door hier rekening mee te houden hoeven we na de bouw zo weinig mogelijk aan te passen’, licht Jaap toe.

De buurtbewoners zijn goed geïnformeerd over dit project. ook de gemeente heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. NCG en de gemeente informeren de buurtbewoners over bijvoorbeeld de aanvoerroutes of de werkzaamheden. ‘Dit gaat prima. mensen hebben geen problemen met wat er gebeurt op het terrein.’

Toekomst

Het tijdelijke zorgcentrum komt op het terrein van de ijsbaanvereniging. zowel bij de bouw als na de oplevering zorgt men ervoor dat het terrein netjes gebruikt wordt. Nadat het centrum na vijf jaar afgebroken wordt, levert NCG dit zo af dat er weer gras groeit en parkeerplaatsen zijn. Maar daar blijft het niet bij. NCG en Jan Snel zorgen er ook voor dat er een schaatsbaan voor kinderen komt, zodat kinderen na een nacht vorst weer kunnen schaatsen. ‘Dit doen we om de ijsvereniging te bedanken voor het ter beschikking stellen van het terrein.’

Samenwerking

De samenwerking tussen NCG, Jaap Snel en de gemeente gaat erg goed. ‘In oktober 2020 is de bouwvergunning afgegeven, in januari zijn de eerste eenheden geplaatst en de oplevering staat gepland voor eind mei. Dat kan alleen als alle partijen de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Anders red je dat niet.’

 

Tekst en foto: NCG

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !