Heemschut wil pastorie Onderdendam behouden

ONDERDENDAM – De Erfgoedvereniging Heemschut wil dat de gemeente de voormalige pastorie in Onderdendam op de lijst van gemeentelijke monumenten plaatst en hiermee afbraak voorkomt.

Het gaat om het pand aan de Warffumerweg waarvoor een plan is om het te slopen en te vervagen door nieuwbouw, “non-descriptieve nieuwbouw,” in de woorden van Heemschut. De vereniging stelt dat het gaat om een uit de Middeleeuwen stammende weem, een boerderij en pastorie. Vermoedelijk zijn de zeer oude keldergewelven nog aanwezig. De weem maakte deel uit van de verdwenen kerk; het erbij behorende kerkhof bestaat nog steeds en is als rijksmonument aangemerkt.

Heemschut wijst erop dat er nog maar een handvol wemen in deze regio bestaan en dat dit pand het verdient om op de lijst van gemeentelijke monumenten te worden geplaatst. De eigenaar zou dan ook gesteund moeten worden het pand naar maatstaven van de 21e eeuw te verbouwen, aldus Heemschut./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !