Statiegeld op kleine petflessen

LANDELIJK – Vanaf vandaag, 1 juni 2021 wordt er 15 cent statiegeld geheven op (de meeste) kleine petflessen voor frisdrank of water. Het inleveren bij de supermarkt of andere verkopers kan echter pas vanaf 1 juli 2021.

Het kabinet voert al enkele jaren een strijd tegen zwerfvuil en wil zo veel mogelijk voorkomen dat er flesjes op straat of in de vrije natuur belanden. De redenering is dat mensen minder flessen zullen weggooien als ze er geld voor krijgen. De ingezamelde flessen worden gerecycled en opnieuw gebruikt.

De eerste kleine statiegeldflesjes liggen vanaf vandaag in de winkels, maar de rest van de oude flesjes wordt nog verkocht. Let dus goed op of je een flesje met of zonder statiegeld koopt. Op 1 juli gaat het systeem officieel in.

Regels

  • Vanaf dinsdag krijg je 15 cent statiegeld terug op flesjes van minder dan 0,75 liter water of frisdrank, behalve voor flesjes waar sap, siroop of zuivel in zat. Dat heeft te maken met de bederfelijkheid van de producten en het benodigde recyclingproces. Flesjes die ingeleverd kunnen worden, hebben een duidelijk statiegeldlogo.
  • Supermarkten en bemande tankstations zijn verplicht om de flesjes in te nemen, maar andere verkopers van plastic flessen mogen dat vrijwillig doen.
  • Nederland gaat uit van 62.000 vrijwillige innamepunten boven op de 12.000 supermarkten en tankstations. Je kunt de flesjes bij elk inzamelpunt inleveren en dus niet alleen op de plek waar je het gekocht hebt.

Moet je je flesjes inleveren?

Nee, je zult geen boete krijgen als je de flesjes bij het afval gooit. Maar je krijgt dan natuurlijk geen statiegeld terug. “Het geld dat we daarmee overhouden, wordt onder meer gebruikt om de recyclingtechnologie te verbeteren”, klinkt het bij Statiegeld Nederland. “Dus wie zijn flesjes niet inlevert, betaalt mee aan een beter systeem.” Wie de flesjes gewoon op straat gooit, riskeert wel een boete.

Toch is het de bedoeling van Statiegeld Nederland om 90 procent van de kleine petflessen te recyclen. Voor grote flessen zit de organisatie al voorbij dat doel.

Vanaf 2023 krijgen we ook geld terug op blikjes, kondigde demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in februari aan.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !