Twee ‘cubestees’ bij Enne Jans Heerd Maarhuizen

MAARHUIZEN – Het college van B&W stelt de raad voor in te stemmen met het plan om bij de Enne Jans Heerd op Maarhuizen twee zogenaamde ‘cubestees’ te realiseren. De raad moet daarvoor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven.

Als de gemeenteraad de verklaring afgeeft, wordt de benodigde omgevingsvergunning ter inzage gelegd. Daar kunnen zienswijzen op worden ingediend.

‘Cubestees’ zijn van hout en glas gemaakte bouwwerken van zes bij zes bij zes meter. Ze kunnen dienen als woning, gastenverblijf, vergaderruimte of voor educatieve doeleinden. Het concept stamt uit 2016. De cubestee viel toen in de prijzen in een ontwerpwedstrijd die was uitgeschreven door de Rijksbouwmeester en het COA.

De bouw van de twee cubestees past in de plannen om de historische wierde van Maarhuizen een toeristische impuls te geven. De monumentale Enne Jans Heerd wordt gerestaureerd en wordt een centrum voor kunst, cultuur, natuur en historie.

Over de inpassing van de cubestees is nauw overleg geweest tussen de provincie Groningen, de gemeente, de initiatiefnemers en Staatsbosbeheer. Die laatste organisatie is sinds 2010 eigenaar van de boerderij.

Het NPG besloot onlangs 1,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de plannen om de Enne Jans Heerd een toeristische impuls te geven. De gemeenteraad van Het Hogeland moet daar binnenkort een beslissing op nemen.

Wethouder Eltjo Dijkhuis bracht kort geleden een bezoek aan Maarhuizen: “‘Het Hogeland is één van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Fantastisch dat deze bijzondere plek met hulp van het NPG een impuls krijgt om er een toegankelijke plek voor inwoners en bezoekers van Het Hogeland van te maken. De plannen zijn een vliegwiel voor het toerisme in Maarhuizen. Eerder al werd het opgenomen in het Pieterpad. Dat heeft de ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !