Vernieuwd WiePooPad officieel geopend

WINSUM – Vrijdagmiddag heeft wethouder Eltjo Dijkhuis het Wiepoopad in Winsum geopend. De portefeuillehouder ‘verkeer en vervoer’ van de gemeente Het Hogeland deed dit fietsend onder toeziend oog van Dirk Wieringa en Johan Poort, naar wie het pad onder N361 langs het Winsumerdiep is vernoemd. Ook leden van een werkgroep die bij de realisatie van de oost-westverbinding in het dorp was betrokken, waren aanwezig. 

In de jaren ‘80 legden twee bezorgde burgers een illegaal paadje aan onder de brug in de N361 over het Winsumerdiep. Ze vonden de oversteek van de N361 te gevaarlijk. De gemeente Winsum zag al snel de meerwaarde van dit pad, legaliseerde het en gaf het de naam van de initiatiefnemers Wieringa en Poort. Het Wiepoopad was geboren. Later werd het pad ook opgenomen in de Pieterpad-route.

De laatste jaren werd het pad steeds meer gebruikt door fietsers. Het smalle, steile, bochtige pad was daarvoor echter minder geschikt. Verwacht werd dat het gebruik door fietsers na de realisatie van het nieuwe sportpark aan de westkant van de N361 nog verder toe zou nemen. De onderdoorgang is veiliger is dan een gelijkvloerse oversteek.

De gemeente Het Hogeland besloot daarom om een fietsbrug naast het pad te leggen. Ook de provincie Groningen was bereid mee te betalen aan deze oplossing omdat een ongelijkvloerse kruising de N361 veiliger maakt.

Het project is aanbesteed via een ‘design & construct’ aanbesteding. Er is geen bestek  gemaakt. Aannemers is gevraagd zelf een ontwerp te maken op basis van een aantal randvoorwaarden. Een bewonerswerkgroep is nauw betrokken geweest bij de keuze van het definitieve ontwerp en kreeg daarin een doorslaggevende stem. Naast de grondleggers van het pad zaten ook onder meer camping Marenland en de gebruikers van het sportpark in de werkgroep.

Verder werd ook een ander inwonersinitiatief gerealiseerd: het idee om de kale betonnen pijlers van de provinciale brug te verfraaien met historische foto’s van de omgeving. Dit was een idee van fotografe Tina Lantink uit Winsum. Zij is nauw betrokken geweest  bij de uitvoering en heeft samen met Groninger Archieven geschikte foto’s uitzocht.

Tina Lantink en Groninger Archieven verzorgden het informatiebord bij de foto’s ook.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.