De eikenprocessierups ligt achter op schema door slecht weer

HET HOGELAND – Het wordt warmer, het wordt rupsentijd. Door het koude weer vorige maand ontwikkelen de eikenprocessierupsen zich dit jaar langzamer dan gewoonlijk. De overlast begint nu pas en de overlastpiek doet zich vermoedelijk weken later voor. Wat de kou voor de lokale plaagdruk betekent, is nog onduidelijk. 

De eikenprocessierups ligt achter op schema. Dit bleek uit een inventarisatie over de ontwikkeling van het plaagdier in de kop van Overijssel en in Drenthe. Door het koude weer in april en mei van dit jaar, waren de jeukrupsen in mei nog in hun zogenoemde eerste en tweede larvenstadium. Niet eerder werden zo laat in de maand nog rupsen in dit eerste stadium aangetroffen.

Deze trage ontwikkeling heeft gevolgen voor het moment van nestvorming. Ook omdat de bladeren van de eiken trager uitlopen dan normaal het geval is. De overlast door het plaagdier begint daarom naar verwachting pas nu, in de eerste week van juni. Dit is weken later dan vorig jaar.

Wat de gevolgen van de kou en de vertraagde ontwikkeling van het plaagdier precies zijn, is volgens de onderzoekers lastig te zeggen. De verwachting is dat de periode met de meeste overlast, die meestal rond eind juni valt, verplaatst naar juli. Ook de verwachte plaagdruk is nog onduidelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het uitgestelde seizoen ervoor zorgt dat meer rupsen worden opgegeten door hun natuurlijke vijanden, zoals koolmezen. In dit geval zal de plaagdruk beperkter blijven, net als de overlast voor de omgeving.

De eerste eikenprocessierupsen kwamen overigens al op 1 april van dit jaar uit het ei. Veel gemeenten troffen al voorbereidingen voor de start van het jeukrupsseizoen en zijn bezig met bestrijdingsplannen.

In veel gemeenten waren er vorig jaar minder meldingen van overlast door de eikenprocessierups dan in 2019./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !