Kunstmanifestatie Kunstvloed gaat door en trapt af met poëziewedstrijd

SAUWERD/WETSINGE – In september zal kunstmanifestatie Kunstvloed het Reitdiepdal opnieuw te overspoelen met kunst. Kunstvloed vindt dit jaar plaats van vrijdag 10 september t/m zondag 19 september in Sauwerd en Wetsinge.

Kunstvloed is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie die in september 2018 voor het eerst plaatsvond in Sauwerd, Groot Wetsinge en Klein Wetsinge. Naast een compleet programma met muziek, theater, exposities en literatuur is er aan beeldende kunst in de buitenruimte een speciale plek toebedacht.

Dit jaar worden de buitenkunstwerken gemaakt door Gjalt Blauw, Joyce Zwerver, Kiki Kruisdijk, Sjimmie Veenhuis en Merijn Vrij. Tijdens iedere editie van Kunstvloed wordt er één kunstwerk gekozen dat een vast plekje krijgt op het Sauwerder Ommetje, tot in totaal vijf kunstwerken deze wandelroute verbinden. In september 2019 is het eerste kunstwerk: Mij Dorst van Gert Sennema permanent in Groot Wetsinge geplaatst. Ook dit jaar krijgt één van de buitenkunstwerken een permanente plek.

Aftrap met Poëziewedstrijd

Er is dit jaar ook een speciale Kunstvloed gedichtenwedstrijd. Mensen kunnen zich laten inspireren door het Sauwerder Ommetje. Kunstvloed vraagt iedere wandelaar (en niet-wandelaar) om deze kijk- en luister ervaringen te delen in de vorm van een gedicht. Alles mag, zolang het gedicht maar iets te maken heeft met het Sauwerder Ommetje.

De jury bestaande uit Aly Freije, Rik Andreae en Goffe Jensma beoordeelt de inzendingen en kiest er drie uit die worden beloond met een bedrag van €100,-.

Meedoen kan tot 10 augustus. Meer informatie over hoe je precies mee kunt doen en de route van het ommetje vind je op de Kunstvloed website: www.kunstvloed.nl

Openlucht theatervoorstelling Onsta

De openlucht theatervoorstelling Onsta is een avondvullende komedie over een stukje geschiedenis met een vette knipoog. Het verhaal gaat over Brand en Iris, twee Sauwerder amateurarcheologen, die tijdens hun veldwerk letterlijk terug de tijd in geworpen worden naar het jaar 1389. Het jaar waarin de Groningers de familie Onsta de keus geven: of zij sluiten zich bij de Groningers aan, of de Onsta’s worden met borg en al door het grote Groningse leger verpletterd.

De tekst is geschreven door Nico van der Wijk. Ben Smit tekende voor de regie en de muzikale composities en arrangementen zijn gemaakt door Gertjan Piek en Remko Wind. Theatermaker Vincent Alders ontwierp het decor en Helena Boomsma de kostuums.

En meer

Naast de poëziewedstrijd en de theatervoorstelling is er tijdens Kunstvloed veel meer te zien, doen en ervaren. Zo kun is er een kunstexpositie in huizen en ateliers, een verhalencafé heel veel theater, muziek en literatuur. En dit jaar is er voor het eerst een jongerenproject onder de titel vlogvloed. En er worden steeds meer nieuwe namen bevestigd. Een groeiend overzicht van het veelzijdige programma vind je op de website.

Winnaar Culturele Stimuleringsprijs

Deze editie van Kunstvloed wordt extra speciaal omdat de manifestatie in oktober 2019 de eerste Culturele Stimuleringsprijs van Gemeente Het Hogeland heeft gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende, verbindende en vernieuwende projecten.

De Kunstvloed-groep wil de relatie tussen het landschap, de dorpen, de boerderijen en de bewoners van het Reitdiepdal versterken waar ze is verslapt, vastgrijpen waar ze ons ontglipt en repareren waar zij kapot dreigt te gaan. De Kunstvloed-groep gebruikt hiertoe hedendaagse kunst als gereedschap en zoekt vooral samenwerking met en betrokkenheid van de bewoners in het gebied.

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !