Oud papier en dorpshuizen: afspraken en besluiten nakomen en uitvoeren

HET HOGELAND – Stefan van Keizerswaard houdt het gemeentebestuur scherp. De VVD-fractieleider heeft wel een naam hoog te houden als het er om gaat dat het college van b. en w. de afspraken met de gemeenteraad nakomt. Hij wierp een blik op de lijst met besluiten die nog uitgevoerd moeten worden. Het zijn toezeggingen aan de gemeenteraad en toezeggingen moeten nagekomen worden.

“Er was afgesproken dat in april de nieuwe regeling voor het oud papier gereed zou zijn. Dat werd mei, en nu is het juni. Hoe staat het er mee?” wilde hij van wethouder Theo de Vries weten. Het gaat over de clubs die in de dorpen oud papier verzamelen en daar van de gemeente en garantieprijs voor krijgen omdat oud papier op dit moment vrijwel niks opbrengt. Eind vorig jaar is dat voor 2020 geregeld, in afwachting van een definitieve regeling.

Wethouder De Vries (CU) meldde dat er met diverse verenigingen overleg is geweest. “In Pieterburen en Westernieland wil men dat het afvalophaalbedrijf Omrin zelf het oud papier ophaalt. Het overleg hierover kost tijd. Maar in september is de nieuwe regeling er in de vorm van een verordening.”

En dan nog de dorpshuizen.  De nieuwe regeling, ieder dorpshuis krijgt jaarlijks drie duizend euro subsidie. Dat viel dorpshuizen zoals die in Usquert en Kantens zwaar op maag, gewend als ze waren aan de duizenden euro’s subsidie van de gemeente Eemsmond. Wethouder Mariette de Visser had de raad toegezegd met de dorpshuizen te overleggen om tot een wat zachtere landing te komen voor de betrokken dorpshuizen. Met name voor Kantens, waar het bestuur en beheerder de pij aan de wilgen hebben gehangen. De Visser: “Ik zou dat inderdaad voor 1 juni afgerond hebben. Het blijkt een complexe materie te zijn. Voor de zomer zijn de resultaten van de gesprekken er. In Kantens moet een aantal zaken goed geregeld worden.”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !