Zeehondencentrum Pieterburen roept op tot afstand houden zeehonden

PIETERBUREN – Het zeehondencentrum in Pieterburen doet de dringende oproep om minimaal 30 meter afstand te houden van zeehonden. Juist nu met het warme weer en de vele strandgangers. In de afgelopen weken zijn er 14 nieuwe zeehondenpups binnengekomen in Zeehondencentrum Pieterburen. Hiervan zijn 5 onnodig in de opvang terecht gekomen door ingrijpen van het publiek. Het centrum benadrukt dat door het vorig jaar getekende Zeehondenakkoord dit strikt verboden is.

Opnieuw doet het Zeehondencentrum de oproep om afstand te houden van zeehonden. Vooral nu mensen massaal het strand opzoeken voor verkoeling. Even als de zeehonden, die hier genieten van verkoelend modder en zeewater. Op dit moment is het pup seizoen van de gewone zeehond gaande en dat maakt dat zowel pups als moeders aan land komen. Dit is geen probleem, zolang er minimaal 30 meter afstand wordt gehouden van de dieren. Bij een vermoeden dat het dier in de problemen is kan een zeehondenopvang of 144 altijd worden gebeld. Gevolg is meestal dat een zeehondenwachter op locatie gaat kijken en de zeehond markeert voor observatie.

Op dit moment heeft het centrum alweer 14 pups opgevangen. Voor een groot aantal van deze pups was opvang onnodig en ligt de oorzaak bij een actie van een omstander. Zo zijn de medewerkers van Pieterburen onlangs in actie gekomen bij een persoon die een pup 1,5 uur in de armen nam en ermee wegliep. Deze persoon was ervan overtuigd dat het dier het anders niet zou halen. Door de duur en impact van de verstoring zat er niets anders op dan de zeehond mee te nemen naar Pieterburen. Hier bleek de pup gezond te zijn en had hij wellicht bij de moeder kunnen opgroeien als deze situatie zich niet had voorgedaan.

Op 4 juni 2020 is het Zeehondenakkoord getekend en van kracht gegaan. Dit akkoord moet het onnodig opvangen van zeehonden voorkomen, door meer te werken met observatie en verplaatsing. Zo komt het bij pups vaker voor dat deze uren alleen liggen, wanneer de moeder op jacht is. Dit is ook gebleken uit eerder gedragsonderzoek naar zeehonden(moeders) in de Dollard. Pups liggen soms tot wel 8 uur alleen, zonder nadelige gevolgen. Een alleen liggende pup is dus niet altijd in nood en moet met rust worden gelaten. Tenslotte is in het akkoord ook opgenomen dat voor de veiligheid van het dier, maar ook die van de mens, het verboden om zelf actie te ondernemen. Enkel gecertificeerde zeehondenwachters mogen dit en staan in nauw contact met het opvangcentrum in wiens gebied zij actief zij. De opvangcentra bepalen of een zeehond wordt opgevangen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !