Gemeente past beleid bermmonumenten aan: toegestaan, mits ………

HET HOGELAND – De gemeente Het Hogeland heeft de passage over bermmonumenten in haar groenbeleidsplan aangepast. In het plan is alleen de praktische kant beschreven. Daarbij stond het veiligheidsaspect voorop. “Aandacht voor de gevoeligheid en het leed achter de monumenten ontbrak helaas”, zegt wethouder Theo de Vries. “Dat betreur ik ten zeerste en daarom hebben we de passage anders geformuleerd. Bermmonumenten in Het Hogeland zijn toegestaan, mits ze op een veilige plek staan. Als de wens voor een monument er is, komen we graag in contact met de nabestaanden. Op die manier kunnen we een waardige én veilige oplossing zoeken.”

Op een klein aantal locaties in de gemeente zijn bermmonumenten te vinden. Achter elk monument gaat een tragisch verhaal schuil. Nabestaanden hebben deze monumenten nodig om te kunnen gedenken. “Deze passage in het plan heeft veel teweeg gebracht. En daar heb ik alle begrip voor. Daarom passen we het nu aan. Hardvochtig beleid is nooit onze bedoeling geweest. We hebben het plan aangepast. En ik wil benadrukken dat er in overleg veel mogelijk is.”

Nabestaanden of initiatiefnemers kunnen na overleg met de gemeente een monument plaatsen in de berm. Samen maken we dan afspraken over een veilige plek en het beheer van het monument. De gemeente zoekt contact met de nabestaanden van de huidige monumenten, voor het maken van afspraken. Aanstaande woensdag neemt de raad een besluit over het groenbeleidsplan.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.