Scholieren in Warffum en Uithuizermeeden krijgen de Bibliotheek op school

WARFFUM/UITHUIZERMEEDEN – Vijf basisscholen in Warffum en Uithuizermeeden en Biblionet Groningen gaan samenwerken met de Bibliotheek op school (dBos). Met dit programma zetten de scholen en de bibliotheek in op het vergroten van de leesvaardigheid en het leesplezier van jongeren. Op 30 juni kwamen wethouder Eltjo Dijkhuis (gemeente Het Hogeland), afgevaardigden van de scholen en Biblionet Groningen bij elkaar voor een symbolische aftrap.

Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen om de taal- en informatievaardigheden van jongeren te stimuleren. De vijf basisscholen in Warffum en Uithuizermeeden openen de deuren naar de Bibliotheek op school nu de bibliotheken in beide dorpen per 1 juli gesloten zijn. De gemeente en Biblionet Groningen zetten hiermee in op de verbreding van de vier bestaande bibliotheken in Het Hogeland. In Warffum doen mee CBS De Rank en OBS Jansenius de Vries. In Uithuizermeeden doen OBS De Noordkaap, NBS De Sterren en de Dr. Damschool mee.

Door te lezen, leer je de wereld begrijpen

Wethouder Eltjo Dijkhuis vertelt: “Taal, leesvaardigheid en verhalen zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van onze jongste inwoners. Ik ben blij dat we als gemeente samen met Biblionet Groningen dit dicht bij kinderen kunnen organiseren. We zetten ons in om op elke school dit programma uit te rollen en we kijken in onze grote kernen vernieuwend en ambitieus naar het bibliotheekaanbod.” Michelle Knot, leesconsulent Biblionet Groningen, vult hem aan: “We willen leerlingen helpen ontdekken hoe leuk lezen is. Leesmeters maken, maar ook de leesmotivatie stimuleren en ontwikkelen. Goed kunnen lezen en tekst kunnen duiden is belangrijk om de wereld te begrijpen. Maar lezen gaat niet vanzelf, daar moet je in investeren.”

Iedereen doet mee

Het succes van het programma komt door de nauwe samenwerking tussen school en bibliotheek. Iedereen doet mee. Zowel de directie, als de docenten, leesconsulent en de scholieren. Elk jaar stellen de scholen en de bibliotheek een lees- of mediaplan op met de doelen en activiteiten van dat jaar. Aan de hand daarvan is er dagelijks aandacht voor lezen en mediawijsheid in verschillende werkvormen, activiteiten of campagnes. Voor boeken en informatie kunnen de leerlingen terecht in de schoolbibliotheken, die een gevarieerde en actuele collectie hebben. Een leesconsulent van Biblionet Groningen adviseert, ondersteunt en werkt nauw samen met het team van docenten én de medewerkers in de schoolbibliotheek.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.