Vuilnisbakken mogen toch avond van te voren op de stoep

HET HOGELAND – Met een galante formulering is het rumoer rond de vuilnisbakken in de gemeente Het Hogeland uit de lucht. De bakken worden vanaf zeven uur ’s morgens leeg gemaakt, en men wordt geacht voor zeven uur de bakken aan de weg te zetten. Wethouder Theo de Vries komt hiermee terug op het voorstel dat de bakken pas vanaf zeven uur ’s ochtends aan weg mogen worden gezet.

Het doel van het oorspronkelijk plan was het beperken van geluidsoverlast in de late avond en de vroege ochtend. Een plan dat op de sociale media heel veel onbegrip en protest teweeg bracht. Ook de aankondiging dat op deze nieuwe regel controles zouden worden uitgevoerd, viel in de verkeerde aarde. Naar schatting zet 60 procent van de inwoners de vuilnisbakken de avond van te voren op de stoep.

Gerke Kersaan van GemeenteBelangen vroeg wethouder Theo de Vries tijdens de raadsvergadering om precieze uitleg van de nieuwe regels. “Zijn er nou wel of geen beperkingen als het gaat om het bij de weg zetten van de containers?” vroeg hij.

‘Dat is aangepast. Het was eerst vanaf zeven uur. De nieuwe regel is dat de container vóór zeven uur gereed moet staan. De container kan dus ook op de avond voor de dag van lediging bij de weg gezet kan worden. Er komt geen controle op de naleving van de regel. Maar dit moet niet tot overlast zorgen. Men moet rekening houden met andere mensen die de stoep gebruiken.” Maar dit moet niet voor overlast zorgen’, zegt wethouder De Vries. “We handhaven alleen bij overlast.”

Wethouder De Vries zei de raad toe te bezien of er alsnog een papierenversie met het ophaalschema in omloop kan worden gebracht. ”Er zijn veel klachten over de onduidelijkheid van de regels voor het buitenzetten van de biobakken,” zei Kor Berghuis (CDA). Hij wees er ook op dat de regeling dat klein chemisch afval alsnog bij de voortijdig gesloten gemeentewerven kan worden ingeleverd, niet bekend is gemaakt. De Vries zei toe dat dit volgende week in de Gemeente Mededelingen komt te staan./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !