Superfeest bij opening herenkapsalon in Winsum

WINSUM – Arabische muziek dendert door de Hoofdstraat West van het donderdagse na de middagse wat lome Winsum, uit de supermoderne digitale speaker bij de voormalige bakkerswinkel van Rutgers. Dansende mannen, dansende vrouwen met een hidjaab, de hoofdoek tot op de schouder. Automobilisten en fietsers en voetgangers worden staande gehouden en krijgen een lekkernij aangeboden. Even waan je je in een stukje Arabische wijk ergens in een wereldstad. Maar nee, het is gewoon het openingsfeest van de Barbiershop van de Syrische herenkappers Hasan Sallom en Zaïn Kadora.

Barbier, Barbershop, dat zijn die hipsterse hipkappers, toch? Die nog met het ouderwetse lange scheermes werken en zelf hippe baarden hebben. De heruitvinding van de voormalige herenkapsalon in de grote steden.

Het genoegen viel me ten deel uitgekozen te worden tot de eerste klant. Hasan neemt de knipbeurt voor zijn rekening. In Syrië, het land dat sinds 2011 geteisterd wordt door een nauwelijks te ontwarren binnenlandse oorlog, werkte hij als lasser, kleermaker en kapper. Vijf jaar geleden kwam hij als vluchteling naar Nederland en behaalde in oktober vorig jaar het diploma van de kappersopleiding. Hij woont nog in Drachten. Met hulp van de Winsumer ‘local’ Dolf Werkman vestigden Hasan en Zaïd de herenkapsalon in de voormalige bakkerswinkel.

Wat heeft vijf jaar in Nederland hem nou gebracht? “Ik ben heel goed ontvangen toen ik hier kwam. Ik heb meteen de hulp gekregen die ik nodig had om me verder te ontwikkelen.” Wat is daarvan het allerbelangrijkste geweest? Hasan: “De taal leren. De taal is de sleutel tot alles.”

De tekst gaat verder onder deze prachtige foto

Ja, dat zijn wat andere gesprekken bij de kapper, dan het gekouter over voetbal, het weer en de vakantie. Onderwijl hij bezig is met de coup – stijl: oudere heer, achteruit gekamd, niet slordige coup, ga er maar aanstaan –  neemt de vrolijkheid van het gezelschap, familie en vrienden verder toe. Ineens stopt de kapper, begint mee te zingen en kleine danspasjes te doen. Hij legt uit dat het nummer speciaal voor het openingsfeest wordt gedraaid. Het refrein zegt: “Hey kapper, kapper, ik wil een leuke pony….”

Waarom een exclusieve herenkapsalon? Hasan: “Ik ben heel goed in heren knippen. Mijn partner Zaïn ook. We besloten te investeren in waar we heel goed in zijn. We zijn speciaal.” En wat is er dan speciaal aan jullie, waarom moet ik per se naar de Barbiershop in Winsum gaan? “Ik ben gespecialiseerd. Ik kan alles,” zegt hij gedecideerd.

Hasan legt me uit dat ik uitzonderlijk heel mooi, gezond en dik haar heb, maar zijn uitlegt wordt overstemd door de volle klank van een derbekke, de Arabische trom, en het gezang van vrouwen. Je bent de eerste klant, en dat zul je weten ook.

Het feest zelf. Oh mensen, wat zijn die Syrische vrouwen kunstenaars, met kruiden, groente, suiker, bladerdeeg. Als ik weg ga krijg een bord met hapjes bijna in mijn handen gedrongen. “Dat is voor uw vrouw,” zegt ze. “Dan weet ze hoe goed het hier was.”

In de auto geniet ik nog na van een half uur echte wellness. Het uiteindelijke oordeel laat ik over aan mijn vrouw want dat is uiteindelijk toch het enige dat telt: “Dit is precies zoals het zijn moet,” zegt ze. Een beter compliment voor de barbier kun je niet bedenken.

Berto Merx

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !