Rondleiding Ulrum De Afscheiding

De Stichting Oude Groninger Kerken en Uitgeverij Passage organiseren op zaterdag 7 augustus 14.00 uur in Ulrum een rondleiding over de roman De Afscheiding van Marcel de Jong. Het is een verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep.

De rondleiding wordt gegeven door schrijver en journalist Marcel de Jong. De deelnemers  maken een wandeling door Ulrum. Daarbij krijgen ze uitleg over alle plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de schermutselingen in Ulrum. Daarnaast bezoeken de deelnemers de Catharinakerk. De rondleiding wordt afgesloten met een in modern Nederlands vertaalde preek uit 1834 waarin de gelovigen worden opgeroepen om in verzet te komen tegen het maatschappelijk gezag.

Strijd gaat weer leven

Door de rondleiding gaat de afscheiding weer leven. De deelnemers gaan als het ware terug naar 1834, het jaar waarin Hendrik de Cock als predikant in Ulrum werkte. Met zijn orthodoxe geloofsopvattingen kreeg hij grote aanhang onder de armere delen van het volk. Tot grote frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. In de rondleiding wordt duidelijk hoe moedig De Cock en zijn aanhangers eigenlijk waren.

Museum in oprichting

De Stichting Oude Groninger Kerken en de inwoners van Ulrum werken aan  een museum/kerkhistorisch informatiecentrum waarin de afscheiding en het belang ervan voor de Nederlandse geschiedenis worden belicht. Deze lezing is een van de eerste activiteiten voor dit museum in oprichting. Verder kunnen de deelnemers een gesigneerd exemplaar van de roman kopen – met forse korting! Deze lezing is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Inschrijven kan via rondleiding@djccommunicatie.nl. Kosten rondleiding € 10 – inclusief lekkere hapjes en drankjes.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.