Vleermuisexcursie rond Menkemaborg

UITHUIZEN – Op het borgterrein rond de Menkemaborg in Uithuizen wordt dinsdag 24 augustus een vleermuisexcursie gehouden. Bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker. Als het donker wordt, vliegen ze uit en gaan op zoek naar insecten. Met een batdetector kan men de vleermuizen herkennen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken en kan hun soort worden bepaald.

Op het borgterrein zijn zeker twee soorten dwergvleermuizen en laatvliegers aanwezig. Deze zomer zijn er bovendien veel watervleermuizen boven de borggracht waargenomen. Deze soort harkt met hun achterpoten insecten van het wateroppervlak af. Watervleermuizen zijn lichtschuw en vertonen zich dan ook pas als het echt donker is. In de herfst gebruiken sommige vleermuizen het borgterrein ook voor de balts. Misschien is het al mogelijk om de baltsroep van de dwergvleermuis te horen. De detector laat dan een kort, hard kraakgeluid horen. Als men dit geluid opneemt en tien keer vertraagd afspeelt op een speciale batdetector, blijkt het heel melodieus te zijn.

Aanmelden

De excursie wordt georganiseerd door de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen. Deelname kan uitsluitend na aanmelding via klnienhuys@ziggo.nl of 050-3120741. Aanmelden kan tot en met zondag 22 augustus, met vermelding van het aantal volwassen en kinderen. De excursie begint om 20.00 uur met een inleiding bij restaurant ’t Schathoes en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Indien gewenst kan men eerder vertrekken. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie geannuleerd. Deelnemers krijgen daarover tijdig bericht.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !