De bazen van het peloton verrast in Bedum, in Usquert trekken ze de teugels weer aan

BEDUM/USQUERT – Het was in de Omloop van Bedum voor de bazen in het peloton even goed bij de les blijven. En dat hebben ze niet goed gedaan. De jonge topper Axel van der Tuuk ging er met de eerste plaats van door. Een dag later in Usquert lukte het Van der Tuuk niet het kunstje nog een keer uit te halen

Het was weer koers op Het Hogeland. De plaatselijke wielercomités in Bedum en Usquert slaagden er alsnog in om de traditionele wielerrondes voor elkaar te krijgen. Volle bak was het op de startlijsten wat begrijpelijk is. Er waren als gevolg van de coronacrisis nauwelijks koersen in Nederland. En dan komt men wel van heinde en verre.

Axel van der Tuuk heeft een garage vol een prijzenbekers en medailles uit de jonge jaren. Hij kreeg de gelegenheid om over te stappen naar het opleidingsteam van Jumbo Visma. Een paar weken geleden stopte hij daar na bijna twee jaar. Het regiem daar ontnam hem het plezier in fietsen. Hij kwam naar Bedum in het truitje van het John Deere Cycling Team, toch de sterkste wielerploeg in noordelijk Nederland.

In het criterium van Bedum, reed hij weer zoals men dat van Van der Tuuk gewend is. Volle bak, vol d’r in. Met Björn Bakker – ploeggenoot – en Roy Eefting, Robin Löwik en Guillaume Visser reed hij van het peloton weg, een kopgroep van renners die allemaal een overwinning waardig zijn. Het sloopwerk van Bakker bereidde de sprintzege van Van der Tuuk voor en de bazen van het peloton hadden het nakijken.

Een dag later probeerde hij het nog eens. Vroeg in de koers sprong hij weg om een kopgroep te forceren. Helaas, niemand sprong mee en een solo van 60 ronden op de bult van Usquert is toch teveel van het goede. Later in de koers kwam er wel een kopgroep van vijf renners tot stand, waaronder alweer Björn Bakker. Met een kleine voorsprong pakte Bakker de zege op Mark Prinsen, Casper van der Woude, Niek Voogd, en Harry Sweering, een kopgroep van de bazen van het peloton. Met twee zeges dit weekend liet het John Deere Cycling Team het visitekaartje achterliet voor de Ronde van Winsum die voor 25 augustus op de kalender staat.

De regionale jonge renners lieten zich wel zien. Wessel Lange uit Feerwerd werd in Usquert twaalfde, Redmar Dijkman (Lutjegast) en Jaap Voogel uit Kruisweg wisten zich in het peloton te handhaven, wat een prima prestatie is. Terzijde zij opgemerkt dat deze renners behoren tot de jonge aanwas van het John Deere team. Voor de Kolibri uit Warfhuizen, Peter Merx, was het weekend wat minder succesvol. Hij kampt toch nog met de naweeën van een zware blessure, waardoor hij in Bedum voortijdig moest afstappen en in Usquert in het peloton eindigde.

Vrouwen

Anneke Dijkstra uit Olterterp was dit weekend sterk in gemeente Het Hogeland. Moest ze zaterdag in Bedum alleen Loes Adegeest voor zich dulden, in Usquert pakte ze de zege door vanuit de kopgroep weg te rijden en op indrukwekkende wijze solo te finishen./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !