Ronde van Winsum wordt spektakel

WINSUM – Als morgen de ongeveer 90 renners aan de Ronde van Winsum beginnen, mag de organisatie twee keer tevreden zijn. Een overweldigend aantal deelnemers aan de koers en ten tweede een sportief spektakel.

Het sportief vuurwerk zal van de renners van het John Deere komen. De groene brigade pakte met Axel van der Tuuk vorige week zaterdag in Bedum de zege, een dag later kwam Björn Bakker in Usquert als eerste over de meet. En het is de vraag of deze ploeg de toch dit jaar sterke dominantie in de noordelijke criteria kan volmaken.

Axel van der Tuuk, een jonge klasbak, stond dinsdag nog niet op de startlijst en Björn Bakker – een veelvraat van sprintoverwinningen – maakte zondag een stevige smak in een wedstrijd in het buitenland. Guillaume Visser, hij zat in de winnende kopgroep van Bedum, is een sterke troefkaart. In Delfzijl – het rennersveld was wat minder sterk bezet – pakte Hatthijs de Vries ( ex-John Deerder, dat wel) de envelop met het prijzengeld en liet Rick Ottema zijn neus van voren zien.

Het is  te verwachten dat in Winsum gereden wordt door de tegenstanders van het Deere-team en dat de overwinning voor de 80 km koers over 46 rondjes niet op het presenteerblaadje ligt.

Aparte aandacht verdient de jonge aanwas van het Deere-team. Jaap Voogel (Kruisweg), Lars Punter (Eelde) en Redmar Dijkman (Lutjegast) debuteren dit seizoen in het elite peloton. Het zijn talentvolle renners uit het Young Talents Cycling Team voortgekomen. Ze zijn formeel beloften, de categorie ‘under 21’. Ze handhaven zich goed in het grote bazen peloton en dat is zeer verdienstelijk. Dijkman werd zelfs vierde in Delfzijl.

Van de regionale favorieten moet zeker Peter Merx genoemd worden, de Kolibrie van Warfhuizen en Frank Veenwijk uit Leens. Deze FC LEO-voetballer heeft al wat mooie uitslagen op zijn naam staan als amateur, een lichtere categorie voor renners ouder dan 18 jaar.

De organisatie van de Ronde van Winsum mag blij zijn dat er zoveel renners om 18.45 uur van start gaan. Dat was niet altijd het geval maar door het beperkt aantal wedstrijden als gevolg van de coronacrisis rijdt elke licentiehouder waar het maar even kan. Je gunt elke organisatie van een wielerronde en de sponsors ervan een succesvol evenement.

Voor de wielerliefhebbers hangt nog meer in de lucht. Op 30 augustus doet de Benelux Tour noordelijk Nederland aan met de etappe Surhuisterveen-Dokkum over 168 km met een mooie lus rond het Lauwersmeer. /Webredactie

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !