Kleurrijke nieuwe coördinator Colourful Het Hogeland

HET HOGELAND – Colourful Het Hogeland heeft een nieuwe coördinator, Wahabou Alidou uit Bedum. Wahabou volgt Jenny van der Werf uit Bedum op die vanaf het begin de kleurrijke kar heeft getrokken, maar door haar nieuwe baan bij Humanitas Home-Start Het Hogeland een stapje terug moet doen.

Jenny schrijft daar over:

Lieve mensen,

In 2014 begon ik met het eerste idee, geïnspireerd door mijn dochter die in een Somalisch gezin voorlas (voor Humanitas). Ik zag steeds meer vluchtelingen in ons dorp, maar ik zag ook dat niemand ze aansprak. Ik ervoer hier zelf ook een drempel: verstaan ze mij wel en waar heb je het dan over?

Met het idee om aan te sluiten bij Mooi Bedum, een kunst- en cultuurmarkt vond ik de opening on het gesprek aan te gaan. Ik ging ze vragen om mee te doen door trots en talent te delen, op het gebied van eten en muziek.

Hartverwarmend dat er zoveel mensen betrokken wilden zijn. Wat was het ook fantastisch dat de mensen uit mijn kapsalon die uit Spanje, Servië en Duitsland kwamen ook allemaal hun trots wilden delen. Het gaat immers niet om waar je vandaan komt, het gaat erom dat je mens bent met een verhaal! Met een open houding en nieuwsgierig zijn naar elkaar verrijkt ons allemaal!

Wat kwamen er mooie mensen en avonturen op ons pad! De samenwerking met de plaatselijke middenstand voor de workshop baklava, het aansluiten bij het cultuurevent van het Hogeland Op Roakeldais, de zwem-, schaats- en fietslessen en bijvoorbeeld het winnen van de Groninger Vrijwilligersprijs, de nominatie van het Appeltje van Oranje en het bijwonen van Prinsjesdag!

Het aanvragen van subsidies was en is lastig. Hoe druk je in cijfers uit dat dit win-win situaties oplevert. Daarom ben ik twee jaar geleden begonnen met studeren: Social Work. Een prachtige studie aan de Hanzehogeschool waar ik mijn maatschappelijke betrokkenheid professioneel kan voortzetten. Zo kwam er vorig jaar een mooie vacature op mijn pad: bij Humanitas Het Hogeland zochten ze een coördinator Home-Start. Dit is een mooie verbreding voor mij in het sociale domein. De kappersschaar hing ik na 35 jaar in de wilgen!

Door de maatregelen in verband met Corona lukte het afgelopen jaar mijn studie en baan te combineren met Colourful. De versnelde route op mijn opleiding en mijn nieuwe baan kosten veel tijd. Voor Colourful zijn veel activiteiten afgelast en hebben we aan de achterkant veel gewerkt aan het werven van nieuwe vrijwilligers voor als we weer los mogen. Hopelijk is het vanaf september weer mogelijk om elkaar meer te ontmoeten er staan weer mooie activiteiten op de agenda!

Voor mij is er geen ruimte komend jaar, met de versnelde studie en mijn nieuwe baan om als projectcoördinator aan te blijven. Met het bestuur hebben we gekeken wie deze rol kan innemen. Ik ben ontzettend blij om jullie te kunnen zeggen dat Wahabou Alidou, betrokken vanaf het prille begin van Colourful, deze functie gaat overnemen.

Iedereen die meegewerkt heeft met Colourful, op wat voor manier dan ook, wil ik enorm bedanken. Het was een kleurrijke tijd en ik zal dan ook Colourful blijven volgen! Ik wens iedereen in Het Hogeland het positieve geluid van Colourful. Omarm het onbekende en breng kleur aan in een ieders leven.

Wahabou Alidou

Wahabou Alidou komt oorspronkelijk uit Benin en is vanaf 2015 al betrokken bij Colourful. Hij maakte kennis met de organisatie tijdens Mooi Bedum. Wahabou is werkzaam als werkcoach bij Werkplein Ability met speciale aandacht voor statushouders. De combinatie van zijn werk en zijn functie als coördinator bij Colourful kan heel waardevol zijn. Wahabou heeft een mooi verhaal over een statushouder die bij Werkplein aanklopte voor een uitkering:

De betreffende man kwam zonder enige ambitie bij de instantie en vond dat hij zich wel zou kunnen redden met enkel een uitkering. Wahabou vroeg de man of hij de Nederlandse geldboom had gezien, dat had de man niet. Wahabou maakte een einde aan de onrealistische droom die de man klaarblijkelijk had, vertelde over het belastingstelsel, dat we met z’n allen zorgen dat er geld binnenkomt en dat van statushouders wordt verwacht dat ze ook hun bijdrage gaan leveren. Vooral de opmerking dat door een ieders inzet er kansen komen voor weer nieuwe statushouders deed de man ontwaken. Enige tijd later meldde hij aan werkcoach Wahabou dat hij aan het werk was.

Wahabou heeft de afgelopen jaren veel samengewerkt met Jenny en noemt de uitverkiezing in *’De appeltjes van Oranje’ en de uitnodiging aan Prinsjesdag hoogtepunten.

Wahabou:’ Toen Jenny aangaf dat ze moest stoppen werd ik door het bestuur van Colourful Het Hogeland gevraagd om haar op te volgen. Ik vond het een eer om gevraagd te worden, dacht er een tijdje over na en voelde dat ik het moest doen. Het gaat om een betere samenleving en om mensen die in dezelfde situatie zitten die ik zelf heb meegemaakt. Contact, gezien en gehoord worden, mee mogen doen, ik heb lotgenoten bij Colourful zien springen van geluk,  dat is waarom ik met volle overtuiging ‘ja’ heb gezegd. In Coronatijd was het moeilijk om evenementen te organiseren, maar we hopen in 2022 weer veel te kunnen doen. Het wordt spannend en interessant, er komen nog moeilijke jaren aan. De nieuwkomers komen in een samenleving die ze vaak niet begrijpen, hoe graag ze ook willen. Colourful wil hobbels effenen en helpen waar mogelijk.

Voorzitter van Colourful Het Hogeland Rinze Kramer is dolblij met Wahabou als nieuwe coördinator: “Wahabou is al heel lang betrokken bij Colourful, weet als geen ander waar we voor staan en heeft vaak goede ideeën. Hij opent zelfs bij ons vaak de ogen over problematiek waar we als bestuur helemaal niet bij stilstaan. Wahabou beseft dat dingen die 5 jaar geleden werkten moeten nu misschien heel anders en daar is Wahabou de aangewezen persoon voor. Hij weet hoe de problematiek moet worden aangepakt zonder betuttelend te worden, wil dat mensen zich goed gaan voelen met- en bij elkaar. Wahabou doet dat met z’n hart, dat komt af en toe hard over, maar hij doet dat met een blije uitstraling en altijd met een uitbundige, vriendelijke lach.”

Wie meer wil weten over Colourful Het Hogeland kan op de site kijken. Heb je vragen dan kun je Wahabou bellen 06 40111857 of mailen info@colourfulhethogeland.nl

*Het Appeltje van Oranje is een prijs die jaarlijks door het Oranje Fonds wordt toegekend aan drie bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !