€ 750,00 voor huurders in aardbevingsgebied

HET HOGELAND – Demissionair minister Ollongren heeft woensdag tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied bekend gemaakt dat bewoners die in het gebied wonen en een huis huren van een woningcorporatie in september 750 euro op hun bankrekening krijgen bijgeschreven. Het geld is vrij te besteden. Het gaat om meer dan 26.000 huishoudens in het aardbevingsgebied.

De 750 euro is een eenmalige tegemoetkoming vanwege alle onzekerheid rondom versterkingen. Een deel van de huizen is jarenlang niet aangepakt, omdat corporaties en huurders moesten wachten op de versterkingsadviezen.

Particuliere woningeigenaren worden gecompenseerd voor de waardedaling van hun woning. Huurders hebben dezelfde problemen en overlast. Daarom gaat het Rijk de huurders ook compenseren. Er wordt in totaal twintig miljoen euro voor uitgetrokken.’

De vergoeding is onderdeel van een sociaal plan waar de corporaties eind vorig jaar met de minister afspraken over maakten. Eerder werd al duidelijk dat huurders die naar een wisselwoning moeten een extra vergoeding krijgen. Er komt nog een regeling voor huurders die bijvoorbeeld een zelfgebouwde schuur in de tuin moeten achterlaten.

Huurders hoeven niets te doen om in aanmerking te komen voor de 750 euro. Alle hoofdhuurders die op 1 juli 2021 ingeschreven stonden bij een corporatie, krijgen het geld. Ze krijgen volgende week een brief in de brievenbus en het geld wordt in de loop van september het bedrag op hun rekening gestort.

Het gaat om alle huurwoningen die in de versterkingsopgave zitten of die in het gebied wonen waar de waardedalingsregeling geldt. Op de website van het Instituut Mijnbouwschade Groningen is te zien welke postcodes hiervoor in aanmerking komen, klik hier

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !