Felicitaties van wethouder Kristel Rutgers voor Durabel Zuidwolde

ZUIDWOLDE – Wethouder Kristel Rutgers feliciteerde woensdagmiddag energiecoöperatie Durabel uit Zuidwolde met de aanwijzing van Zuidwolde als proeftuin voor aardgasvrij wonen. Ze overhandigde een appelboompje aan Arnold Simons, voorzitter van Durabel. De plaatselijke energiecoöperatie nam het initiatief voor het plan.

“Een geweldige opsteker voor jullie, Durabel én Zuidwolde”, zei Kristel Rutgers. “En welverdiend, omdat door jullie enthousiasme zoveel Zuidwolders geïnteresseerd zijn geraakt in aardgasvrij wonen.”

Kristel Rutgers verwees naar een bijeenkomst in de kerk van Zuidwolde in maart 2020, vlak voor de eerste lockdown. “Anderhalf jaar geleden waren we hier in de kerk om het plan met Zuidwolders te bespreken. De kerk was helemaal vol, en meer dan honderd bewoners dachten in groepjes actief mee over de plannen. Aan het einde meldde zich direct een aantal bewoners aan om betrokken te blijven. Ik heb er daarom alle vertrouwen in dat juist Zuidwolde als een van de eerste dorpen in Het Hogeland aardgasvrij gaat worden.”

Energie uit de natuur

Kristel Rutgers overhandigde initiatiefnemer Arnold Simons een appelboompje. “Een duurzaam cadeautje, dat symbool staat voor energie uit de natuur. Energie uit zon en water, waar wij als mensen de vruchten van mogen plukken. Ik hoop dat Zuidwolde snel stappen kan zetten om de droom van het dorp waar te maken: zon en water die Zuidwolde verwarmen.”

Samen

Arnold Simons van Durabel is trots dat het gelukt is om proeftuin te worden. “Maar alleen samen met de bewoners van Zuidwolde kunnen we het plan uitvoeren. Dat doen we vanuit Durabel door ideeën uit te wisselen met de bewoners en hen te ondersteunen. Samen kunnen we een aardgasvrij Zuidwolde werkelijkheid laten worden.”

Plan

Het initiatief van energiecoöperatie Durabel is samen met gemeente Het Hogeland, de Groninger Energiekoepel en Hanzehogeschool Groningen uitgewerkt tot een concreet plan. Daarin komen meerdere warmtenetten samen in één groot dorpswarmtenet. Daarvoor wordt zonnewarmte gebruikt. Er wordt ook gekeken of het water van het Boterdiep door aquathermie warmte kan leveren.

Programma Aardgasvrije Wijken

Vorige week werd bekend dat Zuidwolde als een van de vier extra Groninger proeftuinen is aangewezen voor het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken. Het plan van Durabel ontvangt vier miljoen euro vanuit het Programma ter ondersteuning van het aardgasvrij maken van Zuidwolde.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !