Uithuizermeeden klaar voor Tocht Om De Noord

UITHUIZERMEEDEN – Op zaterdag 18 september zal Uithuizermeeden de deelnemers van de 20 kilometer wandelroute van de ‘Tocht om de Noord’ een warm onthaal geven. Na een jaar van afwezigheid, in verband met de coronacrisis, kan de editie van 2021 gelukkig wél doorgang vinden. De belangrijkste wandeltocht van Groningen staat dit jaar in het teken van ‘75+1 jaar bevrijding’. De start van de 20 kilometer is in Uithuizermeeden. De wandelaars volgen deze dag dan ook de route van de bevrijders in 1945 met als eindpunt Delfzijl.

Het zijn de gezamenlijke organisaties in Uithuizermeeden (Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Stichting OTTO, Comité Bevrijding ’t Hogeland en ondernemers) gelukt om binnen een zeer korte voorbereidingsperiode een welkomstprogramma op te stellen voor de circa 3000 wandelaars die op zaterdagmorgen de 20 kilometer wandelen. De deelnemers volgen niet alleen op papier de route van de bevrijders, maar worden ook fysiek meegenomen naar de spannende dagen van april 1945. Camping Lentemaheerd, gelegen aan de bevrijdingsroute tussen Uithuizermeeden en Roodeschool, wordt voor één morgen omgetoverd tot een ‘Canadese Bivak’. De wandelaars lopen dan ook dwars door het bivak en proeven de sfeer van ‘bevrijders op weg naar Delfzijl’. Meer dan 40 historische militaire voertuigen uit geheel de provincie komen al in alle vroegte naar Uithuizermeeden en nemen hun posities in op het bivak. Ordonnans, een mobiel veldhospitaal, verkenners, onderhoudsvoertuigen, bevoorradingsvoertuigen e.d. maken van het bivak een bonte verzameling van historische militaire voertuigen. De motorordonnanses en verkenners zullen op gezette tijden rijden tussen het centrum van Uithuizermeeden en de Hooilandseweg in Roodeschool.

Na de middag (circa 12.30 uur) vertrekken alle voertuigen en volgen de wandelaars in ‘de voetsporen van de bevrijders’ via onder meer Roodeschool, Spijk, Bierum, Holwierde naar Delfzijl. Hierna vervolgen de voertuigen zich richting de voormalige ‘Batterij Fiemel’ nabij Termunten.

De eerste wandelaars worden al vroeg verwacht in Uithuizermeeden. Vanwege de coronamaatregelen komen de deelnemers per trein aan. Arriva zet hiervoor extra lange treinen in. Met live muziek bij Lunchroom Coralie lopen de deelnemers dan via feestelijk vlaggende straten naar het inschrijfpunt dat gelegen is bij Kruize Bloembollen. Vanuit hier vertrekken de deelnemers op een culturele ontdekkingstocht door ‘de kop van Groningen’.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !