AH gaat brood van gisteren verkopen tegen zwaar verminderde prijs

DEN HAAG – Over enkele weken kan in elke AH-vestiging tot 11.00 uur brood worden gekocht dat de vorige dag is overgebleven, voor een gereduceerde prijs. Momenteel biedt AH dit concept al aan in veertig filialen, maar over enkele weken moet dit in elk filiaal gebeuren. Brood en bolletjes die de dag ervoor niet zijn verkocht, worden tot 11.00 uur aangeboden tegen een lagere prijs: 25 cent voor een half brood en 50 cent voor een heel brood of een zak met bolletjes.

Met Brood van gisteren wil AH volgens eigen zeggen verspilling tegengaan. Volgens onderzoek van Wageningen University & Research blijft ongeveer de helft van het verspilde brood onverkocht in de supermarkt achter.

Deze actie past in het kader van de Verspillingsvrije week die dinsdag is begonnen. De week wordt georganiseerd door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Samen Tegen Voedselverspilling streeft naar 50% minder voedselverspilling in 2030, goed voor zo’n 1 miljard kilo per jaar. De themaweek is daar onderdeel van: “Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee,” aldus de Stichting.Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Tegelijkertijd is het mooie daarvan: iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt. Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel, dat is ca. 40 miljoen kg minder CO2 uitstoot.”

Aan de Verspillingvrije Week werkt de stichting Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen. Door heel Nederland zijn er allerlei activiteiten om consumenten te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren.

Onderdeel van de week is een campagne tegen het weggooien van het meest verspilde product in Nederlandse huishoudens: brood. Door een week geen brood weg te gooien, kan Nederland ruim 60 miljoen boterhammen besparen. Bakkers en supermarkten plakken tijdens de themaweek op 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’. Na brood zijn zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees de meest verspilde voedingsproducten. Ook die spelen deze week een hoofdrol.

Om de verspilling van brood nog verder tegen te gaan, plaatst AH tijdens de Verspillingsvrije week op de verpakkingen van diverse broden stickers met tips en recepten om oud brood te gebruiken. Ook staan er op de AH-receptensite allerhande.nl en op receptkaarten in de winkel tips over wat voor gerechten je kunt maken van overgebleven brood./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !