In Memoriam – Jan Leegwater, burgemeester van Kloosterburen

Jan Leegwater, voormalig burgemeester van Kloosterburen, die vorige week plotseling is overleden, zal door velen herinnerd worden als een man met twee passies: wielrennen en bloembollen. Hij werd 83 jaar. Leegwater was, voor hij in 1981 werd benoemd tot burgemeester van Kloosterburen, hoofd van de Vakschool voor bloembollen en bloembollenteelt in Heerhugowaard. Hij was een aimabele burgervader, gemakkelijk benaderbaar en altijd wel met een kleine oplossing bij de hand voor wat een groot probleem leek.

Zijn bezieling voor de wielersport leidde tot de heroprichting van de wielersportvereniging De Marnerenners, en deze Kloosterburense club was in die jaren een kweekschool voor wielertalent. Ook wist hij de traditionele Ronde van Kloosterburen opnieuw een impuls te geven waarmee deze ronde een prominente plaats op de wielerkalender kreeg. Leegwater was ook de drijvende kracht achter de introductie van de bloembollenteelt in Noord-Groningen. Hij wist het gemeentebestuur er toe te krijgen een leidende rol te spelen in het bloembollen bedrijventerrein nabij Kruisweg.

Toen Kloosterburen als gevolg van de gemeentelijke herindeling opging in de gemeente De Marne, werd Leegwater in 1990 burgemeester van de toenmalige gemeente Scheemda. Het eerste waar hij in Scheemda over begon was: een wielerronde. Het tweede: bloembollenteelt. In Scheemda zou hij negen jaar burgemeester blijven, tot er opnieuw een gemeentelijke herindeling aan zat te komen.

Jan Leegstar had een aantal nevenfuncties in de sportwereld. In 2003 trad hij af als voorzitter van de BV Veendam. Leegwater was aan de Langeleegte pas vijf maanden voorzitter, maar stapte op omdat hij te weinig vertrouwen proefde na de publicatie van het onderzoek naar de desastreuse financiële situatie bij de club. Hij maakte hij tien jaar lang deel uit van het bondsbestuur van de KNVB in Zeist. Ook was hij bestuurslid bij het NOC*NSF en van het Olympische Topsport Steunpunt Noord. Hij was mede-oprichter en coach van het Nederlands Burgemeesters-Elftal dat

In 2008 kwam hij in het nieuws omdat hij zijn koninklijke onderscheiding inleverde. Hij was van mening dat vrijwilligers die iets deden voor de samenleving werden ondergewaardeerd.

Op 9 september kwam hij in Winschoten ten val tijdens een fietstochtje. Hij overleed in het ziekenhuis. Hij zal in besloten kring worden gecremeerd.

Burgemeester Leegwater had de gewoonte om na de raadsvergadering de journalisten in zijn werkkamer op te wachten en onder het genot van een sigaar en een cognacje de raadsvergadering na te bespreken op een hoogst informele wijze.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !