Maria mijmert over vooroordelen

HET HOGELAND – Vooroordelen, we hebben ze allemaal wel, denk ik. Zelfs als we zeggen dat we ze níet hebben en vooroordelen zijn nauw verbonden met ‘over één kam scheren’.De grappen over Belgen, Duitsers, Friezen en Groningers zijn talloos en vaak gewoon heel leuk, maar slaan ze ergens op?

Mijn man Bert is nogal gecharmeerd van Duitsland en Oostenrijk, van het landschap en van de mensen. Ik daarentegen heb er een ongefundeerde weerstand tegen. De taal, die gemütlichkeit, het eten; jakkesbakkes.

Het is klinkklare onzin van me, want we zijn honderd keer door Duitsland gereden en ik heb me vergaapt aan de prachtige natuur. Bovendien spreek ik goed Duits en babbel gelijk gezellig met allerlei Duitse gezinnen in menig ‘Gaststätte’, waar ik trouwens ook wel es een ‘Bratwurst’ heb weggewerkt. En ook in het mooie Oostenrijk hebben we prachtige vakanties doorgebracht en hele leuke mensen ontmoet.

En toch, toch hoeft er maar één Duitser te zijn die ons op de Autobahn in zijn grote Mercedes de pas afsnijdt of hoppa, ik begin gelijk te mopperen op al die stomme Duitsers en zeg nou zelf, het is toch een feit dat Duitsers altijd nog even het winnende doelpunt scoren in blessuretijd 😂!

Geloof me, nu ik dit zo typ, vind ik het absurd van mezelf dat ik een heel volk over een kam scheer, maar ik doe het wel, tot Berts grote ergernis. En als ik het dan ook nog waag om de oorlog erbij te slepen , wordt hij echt nijdig , dus dat laat ik tegenwoordig maar 😂.

Natuurlijk bedoel ik het allemaal niet zo serieus, er is altijd een ondertoon van grappen en grollen of gewoon ff een ergernisje om niks.

Het voordeel en tevens het onschuldige van dit soort vooroordelen is dat het alle kanten op gaat. Ook wij Groningers krijgen er wel es van langs, zéker van  Friezen en andersom.

Maar schuilt er ook enige waarheid in die vooroordelen over en weer?

Van ons Groningers wordt gezegd dat we stug en boers zijn en toch duidelijk wat achterlopen op ‘het westen.’ We zijn ouderwets en behoudend.

Ik kan die vooroordelen alleen op mezelf toepassen natuurlijk en dat zal ik dan ook maar doen ..

Stug ben ik absoluut níet, integendeel, ik ben een onverbeterlijke flapuit. Als ik een minuutje in de rij sta voor de kassa bij de Appie heb ik minstens één levensverhaal aangehoord van een totaal onbekende die achter me in de rij staat, alleen omdat ik vriendelijk tegen hem lachte en vroeg of hij een fijne dag had .

Boers? Tja, nu moet ik wel eerlijk blijven hè. Ik ben groot en blond, nogal goedgevuld en heb altijd blozende wangen (ook als ik me doodellendig voel, en das wel es lastig). Dus als je me een boerenzakdoek omknoopt en tussen de koeien in de wei zet , ja dan ben ik zomaar een best wel leuke boerin 😂! En dat is helemaal geen belediging, want ik zou heel graag een boerenleven gehad hebben, alleen dan wel de geromantiseerde versie ervan. 😉

Ouderwets? Lopen we een beetje achter op het hippe, snelle westen van ons land? Ik mag het hopen ,zeg! Misschien dat we vroeger inderdaad wat achterliepen, maar in deze digitale tijd denk ik niet dat er nog heel veel verschillen zijn en zeker de jongere generaties zullen príma op de hoogte zijn van de nieuwste trends of ze nu opgroeien in Groningen of Rotterdam.

Ik denk dat ik van mezelf en ook van Bert wel zou kunnen zeggen dat we enigszins ouderwets zijn of traditioneel, mag ook.

Bert is altijd de werkende man geweest en ik de zorgende (t)huisvrouw en dat nu al 35 jaar . Onze kinderen gingen niet naar de opvang. Bert ging niet deeltijd werken en nam geen papa-dagen op. Ik ambieerde geen enkele vorm van een carrière en deed niets liever dan moederen. Ik weet niet of dat persé ouderwets is, ook al deden we het zoals onze ouders het deden, maar het zou me niets kunnen schelen als anderen het beoordelen als ‘uit de tijd’. Het was en is zoals wij het willen en we voelen ons bevoorrecht dat het zo kon, en kan. 😀

Behoudend ? Ja, ik denk dat ik me daar wel ‘schuldig’ aan maak. Toen iedereen allang een mobiele telefoon had, had ik enkel nog maar een iPad ( van vijf kilo 😅), om spelletjes op te spelen en foto’s te maken. Ik was immers altijd thuis en had een telefoon in de salon. Ik vond het een rare wereld waarin iedereen niet elkaar in de ogen keek maar op een schermpje zat te loeren, zelfs tijdens een gezellige lunch in de stad.

Ik vermoed dat ik ook ongeveer één van de laatste was, van mijn generatie althans, die met flinke tegenzin ging telebankieren en ik deed het uiteindelijk puur omdat mijn bank mij stalkte , om mee te doen 😏.

Ik hou niet zo van veranderingen dat moge duidelijk zijn. Natuurlijk zie ik inmiddels de voordelen van de digitale wereld wel, maar toch blijf ik me verzetten bij iedere nieuwe stap.

Ik zit op Facebook omdat ik daar kan schrijven en ‘vriendjes’ heb. Ik zit ook nog op Instagram, waar ik niets van snap, geen klap aan vind, momenteel alleen maar griezels tegenkom en dus binnenkort vanaf ga (als ik weet hoe dat moet )😂. En ik heb whatsapp, wat wel gewoon heel handig is.

Maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat het leven een stuk fijner en mooier was geweest als er nooit een computer was uitgevonden. Ik had de wereld waarin ik ben opgegroeid dus graag willen behouden.

Zo zie je maar weer, sommige vooroordelen kloppen in mijn geval . En ook al spreek ik de Groninger taal voor geen meter, ik ben wel vreselijk gehecht aan en trots op ons Groninger Land. De rust en de ruimte en het ‘doe maar gewoon’, past zo goed bij me dat geen enkel vooroordeel mij beledigt en geen enkele grap mij kan kwetsen.

Ik ga er vanuit dat dat voor iedere aardige Belg, Duitser of Fries geldt als zij op de hak genomen worden. Dus beledig ik niemand als ik mopper of een stomme grap over ze maak 😇

Maar laat ik toch nog maar even voor de zekerheid zeggen, dat ik niets tegen Belgen en Duitsers heb, een paar hele vervelende Groningers ken, en meer dan één leuke Fries ! 😬😃

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !