Alje Zwijghuizen uit Oosteinde neemt deel aan Solar Challenge Morocco

AGADIR – Sinds eind september zit het Groningse studententeam Top Dutch Solar Racing in de Marokkaanse havenstad Agadir om zich voor te bereiden op de Solar Challenge Morocco. De race begint op 25 oktober en leidt teams uit heel Europa 2500 km door de Sahara en het Atlas-gebergte. Alje Zwijghuizen uit Oosteinde is één van de 22 MBO-, HBO- en WO-studenten die namens Top Dutch deze uitdaging aangaan.

Na anderhalf jaar voorbereiding is het binnenkort zover en neemt Top Dutch Solar Racing met haar zelfgebouwde auto ‘Green Spirit’ deel aan de eerste editie van de Solar Challenge Morocco. Deze nieuwe race in Noord-Afrika is georganiseerd als alternatief voor de Bridgestone World Solar Challenge die in februari 2021 vanwege de nog steeds aanhoudende COVID-19 pandemie werd afgelast. De race begint op 25 oktober in de West-Marokkaanse havenstad Agadir en zal er op 29 oktober ook weer eindigen. Tijdens de vijf racedagen zullen Top Dutch Solar Racing en haar concurrenten 2500 km door de Sahara rijden. Een bijzondere uitdaging is het hoogteverschil van 8 km aangezien de route door het Atlas-gebergte gaat.

Lees verder onder de foto

“100-uur werkweken horen er ook bij”

Eén van de studenten in het team is Alje Zwijghuizen uit Oosteinde. Hij studeert Communicatie aan de Hanzehogeschool Groningen en vervult binnen Top Dutch Solar Racing de rol van Creative Lead. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het contact met externe stakeholders en houdt overzicht over de interne werkprocessen binnen het Communicatie team. De 19-jarige is daarnaast één van de videografen die het avontuur van het team in Marokko gaat vastleggen. Hij werkt full time aan het project en heeft daarom zijn studie even op pauze gezet.

Voor Alje was de beslissing om mee te doen bij Top Dutch Solar Racing de beste van zijn leven: “Ik ben bij het team gekomen om mezelf te ontwikkelen en te leren hoe je zo’n megaproject aanpakt. Mijn tijd bij Top Dutch heeft mijn verwachtingen zeker overtroffen: tot nu toe heb ik al zoveel geleerd op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Daarnaast heb ik veel mensen ontmoet en vriendschappen gesloten die heel lang mee zullen gaan.” Hoewel hij iedereen aanraadt om aan zo’n grootschalig project mee te doen en daarmee je studententijd te verrijken, blijft hij ook realistisch: “In het project word je echt in het diepe gegooid en moet je er zelf maar uitklimmen. Daardoor leer je hoe je het beste met stress om moet gaan, en stressvolle situaties zijn er zeker in werkweken van 80 tot 100 uur.”

Over Top Dutch Solar Racing

Top Dutch Solar Racing is een studententeam uit Groningen. Deze 22 studenten bouwen samen een zonneauto. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort, ROC Friese Poort en Alfa College. Deze unieke combinatie van MBO-, HBO-, en WO-studenten is wat Top Dutch Solar Racing bijzonder maakt; multidisciplinaire teams zijn de toekomst. Het project wordt in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen mogelijk gemaakt.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !