Moeilijke 2e etappe voor Top Dutch Solar Racing

MERZOUGA – De tweede dag (dinsdag) in de Solar Challenge Morocco was voor het studententeam uit Groningen, waaronder Alje Zwijghuizen uit Oosteinde, en hun zonneauto een loodzware etappe door het Atlas-gebergte. Het team eindigde de tweede etappe om 19:34 in Merzouga. 

Tijdens de eerste etappe was het vrijwel de hele dag bewolkt. De zonneauto van het team uit Groningen, Green Spirit, kon daardoor maar beperkt energie opwekken. De etappe van vandaag, de tweede etappe, ging door de meedogenloze bergen in het Atlas-gebergte. Deze route vroeg het uiterste van de zonneauto, en dat terwijl er gisteren weinig energie kon worden opgewerkt.

Tijdstraf

Omdat het na 19.00 uur donker is en het dan niet veilig is om in de zonneauto te racen over de openbare weg, heeft de organisatie een limiet gesteld: alle teams moeten voor 19.00 uur (Marokkaanse tijd) binnen zijn. Top Dutch Solar Racing calculeerde onderweg dat dat niet ging lukken en daarom maakte het team de strategische beslissing om het laatste deel van de tweede etappe te ‘traileren’. De zonneauto is in de trailer geladen en op die manier naar de eindstreep gereden. Dit was op de lange termijn de beste keuze voor de continuïteit van het team uit Groningen in de Solar Challenge. Eerder in de race, tijdens de eerste etappe, koos een team uit Duitsland en ook een team uit Zweden er voor om de zonneauto in de trailer naar de eindstreep te rijden.

Vooruitblik derde etappe

Momenteel staat Top Dutch Solar Racing nog steeds vierde in het wereldklassement. De derde etappe start in Merzouga en eindigt, na een ronde van ruim 400 kilometer door de Sahara, ook weer in Merzouga. Teammanager Aymar Berkel: ”We balen ervan dat we een tijdstraf hebben maar tegenslag hoort er ook bij. We hebben het goed in het team besproken en bereiden ons nu voor op de derde etappe. We kijken er naar uit om morgen weer met Green Spirit te starten!”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !